Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Novice iz Melbourna

| 05.08.2017, 14:43 Matjaž Merljak

Pod južnim križem se pomlad že ponuja, tudi sončni žarki že pridobivajo na moči, še slabe tri tedne do prvega pomladanskega dne. Težko že pričakujemo novih toplejših dni. Narava res potrebuje počitka, vendar se je v tem zimskem času kar dosti dogajalo.

Ogromno škode po deželi. Poplave, reke prestopale bregove, zalivale mesta in posamezne kmetije skupaj z živino in okolja, ne le po Viktoriji, temveč tudi severneje po deželi in mestih. Močan veter je podiral drevesa, res je Avstralija po vsem izgledu zelo različna. Z avionom preletiš kontinent v nekaj urah tako iz vročega severnega Darwina z dnevno letno temperaturo 30 plus stopinj Celzija, direktno na zasnežene planine minus 10 stopinj v Viktoriji in tudi v NSW. Mi smo lahko srečni, da živimo tam nekje na deželi, 30 km izven mesta Melbourna. Zadnjih pet let se mesto z okolico in cene stanovanjskih hiš vrtijo že do milijon dolarjev. Ceste tri, kakor štiri in pet pasovne postajajo vsak dan bolj natrpane. Gradijo in obnavljajo se iz leta v leto, zgodbe po vseh ostalih glavnih mestih postajajo enake. Torej treba se je in bo sprijazniti z dejstvom napredka in dotok imigracije!

Širom slovenske skupnosti se tudi v tem zimskem času vse manj dogaja, kar preveč počivamo. Bili so časi, ko smo se odpeljali za dan ali dva do zasneženih planin vsaj enkrat na leto, danes gledamo vso to lepoto samo še na TV ekranih, še mladina ni preveč zagreta za smučišča, večina čaka na modrino morskih valov in peščenih plaž ter različnega vodnega športa. Tu in tam se izmenično srečujemo na opoldanskih kosilih in morda popoldansko zabavo s plesom. Prav vse to se je dogajalo še ne tako daleč nazaj vsaj enkrat na mesec, čas pa prinaša svoje. Kakor zanalašč smo ne dolgo za tem prejeli povabilo »Slo.društva iz St. Albansa-Veselih lovcev« na kosilo, domače pripravljene krvavice s kislim zeljem in pečenim krompirjem. Resnično, kajti takih ali podobnih v tem smislu domačih poslastic si le še malo kdo pripravlja doma. Dvorana se je kmalu napolnila, napolnili so se tudi naši želodčki, veselo popoldne so poleg že ostalega srečanja polepšali še z veselo glasbo domačega ansambla!

Veliko več pa se je dogajalo v Verskem in kulturnem središču sv. bratov Cirila in Metoda v naši cerkvici in dalje spodaj v dvorani.

Meta Lenarčič
Meta Lenarčič © Matjaž Merljak
Prvo kot tako, je bilo za vse nas sprejem p. Marjana Čuden, ki je prispel v Avstralijo 3. maja. Že na airportu so ga sprejeli p. Ciril, p. David, laiška misionarka Marija, sorodniki Peter in Beti Belec. Pater je bil zelo navdušen nad ogledom mestnega vrveža, visokih zgradb, barv, rastlin, ptic in netopirjev, katere je ogledoval na sprehodu v bližnjem parku. Pater Čuden je obiskal tudi slov. cerkev v južni Avstraliji –Adelaide. S patrom Davidom in skupaj z verniki so obujali spomine, ohranjanja vere in materinskega jezika tudi na tem delu sveta. Tu najdemo moč, da osamljeni vztrajamo sredi modernih vplivov, ki visijo kot suhi vetrovi nad utrujenim vsakdanom, razpeti smo med domovino, ki je tako neskončno oddaljena in življenjem, ki ga živimo tukaj. P. Marjan se je lepo zahvalil za sprejem in lepo doživetje slovenske skupnosti v Adelaide in se skupaj s p. Darkom odpeljal proti Sydneyu. 14. maja dopoldne ob 9.30, se je zbralo okrog 180 slov. rojakov v cerkvi sv. Rafaela pri sv. maši v Sydneyu. Ko je zbrane pozdravil tudi v imenu p. Valerjana so bili vsi veseli, v zahvalilo pa podarili spomine na prijetne preživete trenutke v Avstraliji. Med obiskom slov. skupnosti v cerkvi sv. Petra in Pavla v Canberre se je p. Čuden v spremstvu p. Darka iz Sydneya srečal s tamkajšnjimi rojaki, katera gostoljubnost je ponovno presenetila goste. Po vsem tem obisku sta s p. Darkom prispela v Melbourne, kjer so jih pričakali p. Ciril, p. David in laiška misionarka Marija.

Ni ostalo dosti počitka, kajti v nedeljo 21. maja se je v cerkvi sv. bratov Cirila in Metoda v Kew, spet zbralo več kot 200 rojakov. Podpredsednik pastoralnega sveta Simon Grilj je p. Marjanu zaželel dobrodošlico, lepo pozdravil v imenu vseh navzočih, kajti cesta do sedaj je bila kar dolga je dodal Simon, da ste prišli nazaj do nas v Melbourne. Po sveti maši smo se vsi odpravili spodaj v dvorano, kjer je sledil krajši kulturni program z avstralsko in slovensko himno. Sledilo je kosilo in med tem veselo spoznavanje in rokovanje ter prepevanjem slovenskih pesmi. 22. maja so gostili g. nadškofa msgr. Denisa Jamesa Harta, ki je tudi letos obiskal Slovenijo. Pater Marjan Čuden se je z vsemi temi prijetnimi doživetji poslovil, se zahvalil frančiškanom v Avstraliji in vsemi, s katerimi se je v času tega tako prijetnega in nepozabnega srečanja spoznal.

Dan državnosti smo letos praznovali na sam praznik v nedeljo 25. junija 2017. Čeprav mrzlemu dnevu in številnemu obisku slovenskih rojakov, so prvič na štirih drogovih sredi mesta Melbourne-Federation Squere, izobesili slovenske zastave. Slovesnost je pripravil »Svet slovenskih organizacij Viktorije« - SSOV, katere se je udeležila tudi veleposlanica RS, gospa Helena Drnovšek-Zorko s pozdravom in nagovorom iz glavnega mesta Canberre. Videla se je tudi slovenska narodna noša, slišala vesela slovenska domača pesem in glasba, prireditev enkratna. Hvala organizatorjem in mestu Melbourne za tako spoštljivo priznanje.

Pred tem se je nahajal v Avstraliji-Melbournu tudi pater Viljem Lovše DJ. Tudi njegov življenjepis je zelo pretresljiv, kajti vse in vsaka stvar pride na svoj red v določenem času. Tako prepričanje je imel p. Viljem osem mesecev bivanja tukaj v Verskem središču svetih bratov Cirila in Metoda v Kew in med slovenskimi rojaki v Melbournu in okolici. »Vsem vam se zahvaljujem za dobra in odprta srca, za topel sprejem in vašo odzivnost. Hvaležen sem za vaše zgodbe in zaupanje. Na lepih krajih prebivate. Ste domoljubi in odgovorni državljani. Vaša vera nam daje moč in veselje tudi danes, a hkrati najbolj bogatih letih življenja, v katerih se vse dopolnjuje in smo najbolj plodovitni in lahko prihodnjim rodovom največ damo!« S temi besedami naj želim p. Viljemu vsega dobrega in v življenju tistega, kar si sam najbolj želi in ceni! Hvala za Vaše delo v slov. cerkvenem središču Kew, skupaj s p.Cirilom Božičem in vsemu župnijskemu osebju. Hvala za Vaše delo, ki ste ga darovali za našo slovensko skupnost v Kew-Melbourne, Avstralia.

Toliko za danes, hvala za Vaše poslušanje,

Meta Lenarčič, slovenska radijska ura 3ZZZ,Melbourne

Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...