Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Grims o nasilju v Hamburgu: Dobrodošli v Evropi 2017!

Slovenija | 14.07.2017, 16:38

Komisija državnega zbora za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb je za zaprtimi vrati spregovorila o nedavnem nasilju, ki je spremljalo vrh G20 v Hamburgu. Protestov so se namreč udeležili tudi posamezniki iz Slovenije, a jih ni bilo med skrajneži, ki so povzročali najhujše razdejanje.

V Hamburgu so se ob vrh G20 več dni zaporedoma vrstile demonstracije, ki so se sprevrgle tudi v spopade protestnikov s policijo. Prišlo je tudi do uničevanja trgovin in izložb, zažiganja avtomobilov in barikad ter metanja steklenic.

"Gospe in gospodje, dobrodošli v Evropi 2017. Kar se je zgodilo v Hamburgu, je streznitev za vso Evropo," je prepričan poslanec SDS Branko Grims, ki vodi komisijo državnega zbora za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb. Kot je povedal novinarjem, ima to parlamentarno delovno telo dokaj zanesljive podatke, da so bili na demonstracijah v Hamburgu tudi nekateri naši državljani. "Zaokrožila je informacija, o njej so govorili tudi predstavniki policije, da so bili organizirani trije kombiji oziroma avtobusi ter večje število ljudi z zasebnimi vozili. Udeležbe v najbolj skrajni obliki po podatkih tistih, ki so bili aretirani, legitimirani oziroma ranjenih s strani razbijačev, ni bilo mogoče potrditi za nobenega Slovenca."

Grims v nasilju ob tokratnem vrhu G20 zaznava novo obliko terorizma. "Antifa deluje kot fašistično združenje. Ti ljudje so med seboj povezani in sodelujejo, kar je za Evropo najhujše, so tesno povezani tudi z islamskim ekstremizmom." Europol naj bi po Grimsovih besedah vzpostavil centralno evidenco levičarskih skrajnežev. Vanjo naj bi vnesel tiste posameznike, ki so nagnjeni k nasilju in organizirajo uničevanje, kot smo mu bili priča pred dnevi.

Slovenija, Politika, Evropska Unija
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...