Ljubljana, sreda, 25. april 2018, 20:09

Svetovalnica: Je pogreta hrana res strupena?

0:00
0:00
s. Nikolina
Foto © Izidor Šček

"Ponavadi je pogreta celo boljša, kot sveže skuhana, je pa res pomembno to, da se jo pravilno uporablja."

Tokratna Svetovalnica je bila namenjena kuhanju in naši redni gostji sestri Nikolini, ki je odgovarjala na vprašanja naših poslušalk.

Kako skuhati bistro juho?

Ko kuhamo juho, je pomembno, da meso, kosti, rebra dodamo v vročo vodo, da meso čim prej zakrkne. Nato pustimo, da zavre in ko pride do vretja, se na vrhu juhe začne nabirati pena, ki jo pustimo, saj so to beljakovine. Šele ko pride do vrenja, se doda zelenjavo – gomoljasto, korenček, peteršilj, zelena,...

Dodamo tudi lovor, poper, lahko tudi papriko. Juha mora nato mirno vreti, kuha naj se od ene ure do dveh. Pene se bodo pokuhale in juha se bo počasi zbistrila. Dalj časa vre, bolj bo čista oz. bistra. Če imamo zmrznjeno meso, ga je potrebno pred odmrzniti. Če namreč zmrznjenega damo v vodo, ne bo enakomerno mehko, zlasti, če so debeli kosi.

Je pogreta hrana strupena?

Ponavadi je pogreta celo boljša, kot sveže skuhana, je pa res pomembno to, da se jo pravilno uporablja. Hrano je potrebno ohladiti, ne takoj pokriti. Kasneje jo ponovno pogrejemo na plošči, plinu ali mikrovalovni pečici. Je pa res tudi to, da se vsega ne da pogrevati, vpoštev pridejo predvsem enolončnice, juha, jota... Razlika pa je tudi, ali hrano pripravljamo doma ali jo kupimo v trgovini.

Ostalim vprašanjem poslušalk lahko prisluhnete v posnetku Svetovalnice: recept za ajdovo kašo s šampinjoni in zelenjavo (1.20), zakaj buhteljni postanejo naslednji dan trdi (12.00), s čim lahko nadomestimo pecilni prašek (16.30), ali je vinski kamen enakovreden pecilnemu prašku (23.30), recept za višnjev liker (28.00).


Ne spreglejte: