Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Svetovalnica: Je pogreta hrana res strupena?

Hrana in okolje | 12.06.2017, 10:07 Rok Mihevc

Tokratna Svetovalnica je bila namenjena kuhanju in naši redni gostji sestri Nikolini, ki je odgovarjala na vprašanja naših poslušalk.

Kako skuhati bistro juho?

Ko kuhamo juho, je pomembno, da meso, kosti, rebra dodamo v vročo vodo, da meso čim prej zakrkne. Nato pustimo, da zavre in ko pride do vretja, se na vrhu juhe začne nabirati pena, ki jo pustimo, saj so to beljakovine. Šele ko pride do vrenja, se doda zelenjavo – gomoljasto, korenček, peteršilj, zelena,...

Dodamo tudi lovor, poper, lahko tudi papriko. Juha mora nato mirno vreti, kuha naj se od ene ure do dveh. Pene se bodo pokuhale in juha se bo počasi zbistrila. Dalj časa vre, bolj bo čista oz. bistra. Če imamo zmrznjeno meso, ga je potrebno pred odmrzniti. Če namreč zmrznjenega damo v vodo, ne bo enakomerno mehko, zlasti, če so debeli kosi.

Je pogreta hrana strupena?

Ponavadi je pogreta celo boljša, kot sveže skuhana, je pa res pomembno to, da se jo pravilno uporablja. Hrano je potrebno ohladiti, ne takoj pokriti. Kasneje jo ponovno pogrejemo na plošči, plinu ali mikrovalovni pečici. Je pa res tudi to, da se vsega ne da pogrevati, vpoštev pridejo predvsem enolončnice, juha, jota... Razlika pa je tudi, ali hrano pripravljamo doma ali jo kupimo v trgovini.

Ostalim vprašanjem poslušalk lahko prisluhnete v posnetku Svetovalnice: recept za ajdovo kašo s šampinjoni in zelenjavo (1.20), zakaj buhteljni postanejo naslednji dan trdi (12.00), s čim lahko nadomestimo pecilni prašek (16.30), ali je vinski kamen enakovreden pecilnemu prašku (23.30), recept za višnjev liker (28.00).

Hrana in okolje, Svetovalnica
Jožica Ličen (photo: ARO) Jožica Ličen (photo: ARO)

Po večno plačilo k Bogu odšla Jožica Ličen

Na tiho nedeljo je odšla po zasluženo plačilo k Bogu dolgoletna sodelavka in ravnateljica Škofijske Karitas Koper, Jožica Ličen. Poznali smo jo kot neutrudno prostovoljko, ki je desetletja z vsemi ...

Dr. Federico Potočnik (photo: Rok Mihevc) Dr. Federico Potočnik (photo: Rok Mihevc)

Federico Potočnik: Stavka je nujna

Stavka na pobudo Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides se vleče že dva meseca, a rešitve še ni na vidiku. Eden od tistih, ki stavkajo, je tudi infektolog dr. Federico V. Potočnik, ...

Nekdanji vojaški vikar Jože Plut (photo: ) Nekdanji vojaški vikar Jože Plut (photo: )

Bela zastava ni ponižujoča predaja

Po dveh letih vojne v Ukrajini, ki je terjala na obeh straneh preveč smrti, je poziv papeža Frančiška k pogajanjem več kot na mestu. A nekateri odzivi so bili ob besedi »bela zastava« burni, ...

Nekdanji dijaki Škofijske gimnazije  (photo: Rok Mihevc) Nekdanji dijaki Škofijske gimnazije  (photo: Rok Mihevc)

Iz istega gnezda odleteli na različna področja

Pred začetkom tedna katoliškega šolstva smo se v Kolokviju pogovarjali z nekdanjimi dijaki Škofijske gimnazije Antona Martina Slomška v Mariboru. Ana Ferš, Larisa Krajnc, Izidor Jelenc in Metod ...

Br. Štefan Kožuh v samostanu Celice pri Cortini (photo: Rok Mihevc) Br. Štefan Kožuh v samostanu Celice pri Cortini (photo: Rok Mihevc)

Molitev je utrip, ki daje moji duši življenje #video

Osrednje misijonske govore v sklopu 19. Radijskega misijona pripravlja kapucin br. Štefan Kožuh. Nastajajo v krajih svetega Frančiška Asiškega. Prvi nagovor je nastal v Celicah pri Cortoni, ...