Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Južni Sudan (foto: splet)
Južni Sudan

Papež Južnemu Sudanu namenja sredstva za boj proti lakoti

Svet | 22.06.2017, 14:14 Petra Stopar

Pristojne agencije Združenih narodov po štirih mesecih od razglasitve lakote na severu Južnega Sudana ugotavljajo, da je najhujše mimo in da se razmere počasi izboljšujejo. A kljub temu v državi, ki jo že štiri leta pesti vojna, še ni konec pomanjkanja. Stiske Sudancev vseskozi spremlja papež Frančišek, ki si želi to deželo nekega dne obiskati. Že zdaj pa je dal pobudo za več lokalnih projektov za pomoč prebivalcem.

Prefekt dikasterija za služenje celostnemu človeškemu razvoju kardinal Peter Turkson je po poročanju Rome Reportsa o papeževi skrbi do trpečih prebivalcev Južnega Sudana povedal: »Kot veste, se je sveti oče z verskimi voditelji Južnega Sudana srečal tu v Vatikanu, ko so ga oni povabili na obisk v državo. Žal zaradi nemirnih razmer tam tja ne bo šel, je pa dal pobudo za tri akcije.«

Papež je Južnemu Sudanu namenil skoraj pol milijona dolarjev za tri projekte, ki jih bodo na področju zdravstva, šolstva in kmetijstva izpeljale redovne skupnosti in Karitas. Pomoč bo namenjena izobraževanju učiteljev, bolnišnicama in 2500 družinam, ki se ukvarjajo s kmetijstvom. Obenem je papež znova pozval mednarodno skupnost k podvojitvi svojih prizadevanj za mirno rešitev konflikta, sam pa po kardinalovih besedah močno upa, da bo nekoč vendarle lahko stopil na sudanska tla.

Predstavnik Organizacije ZN za prehrano in kmetijstvo (FAO) v Južnem Sudanu Serge Tissot je pojasnil: »Razmere so se izboljšale zaradi obsežne pomoči prebivalcem, ki so trpeli najhujšo lakoto, a še vedno imamo šest milijonov ljudi, ki se soočajo s kritičnim pomanjkanjem hrane.« Na FAO menijo, da je edini način za konec takšnih razmer konec konflikta in zagotovitev neomejenega dostopa humanitarnim delavcem.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...