Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Publikacije programa Svit (foto: NIJZ)
Publikacije programa Svit

Zaradi programa Svit živim

Slovenija | 23.05.2017, 09:08 Nataša Ličen

S Programom Svit, državnim programom presejanja in zgodnjega odkrivanja pred rakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki, se je doseglo, da se je po več desetletij naraščanja števila novih primerov omenjenega raka, pred šestimi leti to začelo zmanjševati za pet do deset odstotkov letno. Zato je izjemno pomembno, da se ljudje na brezplačno vabilo, ki ga prejmejo domov, vsakič odzovejo in tako pomembno prispevajo k ohranjanju svojega zdravja. O programu Svit redno govorimo tudi na Radiu Ognjišče.

»Petdesetletnica ni le pomembna življenjska prelomnica, ampak se takrat vsi tudi vključimo v presejalni program Svit za zgodnje odkrivanje pred rakavih in rakavih sprememb na debelem črevesu in danki. Ko sem prvič prejel modro-belo ovojnico, sem bil osveščen iz medijev, in sem dobro vedel, kaj to presejanje pomeni, zato sem se ga tudi brez pomisleka udeležil. Ko sem prejel odgovor, v katerem je bil negativen izvid, sem naslednji dve leti živel pomirjeno. Po dveh letih sem dočakal vnovično vabilo in postopek je bil v drugo že rutinski. Pristanek na sodelovanje, dva vzorca blata, pričakovanje negativnega odgovora … A ni bilo tako. Vzorec je bil pozitiven. Kljub temu sem bil pozitivno naravnan, saj sem vedel, da so razlogi za kri v blatu lahko različni, ne nujno rakavi. V treh tednih sem bil že na gastroenterološki kliniki, kjer mi je zdravnik opravil kolonoskopijo. Prestal sem jo brez telesnih neprijetnosti. A vendar je glavna neprijetnost tičala drugje. Že med preiskavo je bilo jasno, da sta v črevesu poleg nekaj polipov, ki jih je bilo treba odstraniti, tudi tvorbi, za kateri je zdravnik takoj posumil, da sta rakavi. Žal se je njegov sum potrdil. In ne le to; ultrazvok trebušne votline, ki sem ga opravil naslednji dan, je pokazal, da imam na jetrih zasevek. Od tam naprej se je vse odvijalo bliskovito. Gastroenterolog se je takoj dogovoril s kirurgoma, ki sta slab mesec po kolonoskopiji v sočasni operaciji odstranila tako polovico črevesa kot zasevek v jetrih. Zato je zelo pomembno, da presežemo tabuje, povezane z rakom, saj sem mnenja, da prav z osveščanjem lahko največ pripomoremo, da bo te bolezni manj ali bo bolje obvladana. Tudi zato mi ni bilo nikoli odveč govoriti o svoji izkušnji in upam, da sem in bom tudi v prihodnje z njo komu pomagal in ga spodbudil, da se bo odzval v program Svit,« poudarja gospod Samo Podgornik, ki je kmalu po tem, ko je zbolel za rakom debelega črevesa in danke, postal uradni ambasador presejalnega programa Svit.

Ne bojmo se sveta tam notri
Ne bojmo se sveta tam notri © NIJZ

Program Svit, ki deluje pod okriljem Ministrstva za zdravje Republike Slovenije, nosilec programa pa je Nacionalni inštitut za javno zdravje, je preventivni zdravstveni program, namenjen preprečevanju in zgodnjemu odkrivanju raka na debelem črevesu in danki. Vključuje moške in ženske v starosti od petdeset do štiriinsedemdeset let, vsaki dve leti. Rak na debelem črevesu in danki je v Sloveniji velik zdravstveni problem, saj je drugi najpogostejši rak, število teh rakov pa se vsako leto povečuje. Zaradi poznega odkrivanja raka na debelem črevesu in danki je umrljivost za tem rakom še vedno velika, zdravljenje pa je za bolnike naporno in manj uspešno.

S Programom Svit lahko veliko rakov na debelem črevesu in danki preprečimo, ker se z njim odkrije in odstrani polipe, ki so pred stopnje raka. Veliko teh rakov pa se odkrije tako zgodaj, da je zdravljenje manj obremenjujoče in predvsem veliko uspešnejše. Sodelovanje v Svitu je za tiste, ki so v ciljni populaciji, in teh je več kot pol milijona oseb, brezplačno, saj stroške programa nosi Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Slovenija, Oddaje, Zdravstvo
Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...