Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Papež odpira sveta vrata v Banguiju (foto: Radio Vatikan)
Papež odpira sveta vrata v Banguiju

Sadovi miru papeževega obiska Srednje afriške republike

Svet | 25.04.2017, 18:51 Marjana Debevec

Papež odhaja v Egipt kot človek miru, je zatrdil vatikanski tiskovni predstavnik Greg Burke. Svet si namreč od tega njegovega obiska obeta veliko, predvsem na področju dialoga z islamom in prizadevanji, da bi zmerni islam nadomestil skrajništvo. Sadove pa je v tem smislu obrodilo tudi papeževo potovanje v Srednjeafripško republiko pred letom in pol, zatrjujejo tamkajšnji škofje.

Papež Frančišek je z obiskom Srednjeafriške republike po ocenah krajevnega cerkvenega predstavnika občutno prispeval k miru v državi, ki jo je še nedavno pestila kruta državljanska vojna. »To potovanje je bilo resnično ključ, ki nam je odprl vrata upanja, miru in nenasilja«, je v pogovoru za Radio Vatikan dejal generalni vikar nadškofije Bangui, Mathieu Bondobo.

Odtlej redno prihaja do srečanj med kristjani in muslimani. Kot je pojasnil Bondobo, so odprli tudi šolo za krščanske in muslimanske otroke. Prebivalstvo je medtem postalo »imuno« na poskuse islamskih teroristov, kot je denimo »Islamska država«, da bi vstopili na njihovo območje. Ljudje se namreč še predobro spominjajo, kaj lahko povzročita versko sovraštvo in državljanska vojna, je povedal duhovnik.

Spomnimo, da je Frančišek novembra 2015 kljub pomislekom glede varnosti odpotoval v Srednje afriško republiko. Spopadi med krščansko in muslimansko stranjo v državljanski vojni so se prenehali tik pred njegovim obiskom. Papež je obiskal tudi mošejo v prestolnici Bangui. V tamkajšnji stolnici je še pred uradnim začetkom svetega leta usmiljenja odprl sveta vrata.

Tudi papežev obisk Egipta so mnogi postavljali pod vprašaj zaradi krvavih napadov na kopte na cvetno nedeljo, ko je življenje izgubilo 45 ljudi. Vendar pa želi sveti oče prinesti v to negotovo deželo znamenja upanja. Na zunaj bo to pokazal tudi s tem, da se ne bo vozil v varnostnem vozilu. Nagovoril pa bo tudi udeležence medverske konference za mir, ki jo pripravlja osrednja sunitska univerza Al-azhar.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...