Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Marcel KrekMarcel Krek

Velika noč na Švedskem

Slovenci po svetu | 19.04.2017, 22:18 Matjaž Merljak

Praznovanje velike noči v razpršeni slovenski skupnosti, kot je tista na Švedskem, je za slovenskega duhovnika lahko kar zahtevno. Priprava na praznike ni osredotočena le na nekaj dni, ampak na redne tedenske obiske v določenih mestih in na obiske bolnih in ostarelih rojakov po domovih. Na Švedskem pa se že pripravljajo na praznovanje 55. obletnice slovenske katoliške misije, ki bo 3. junija v Vadsteni.

Slovenski duhovnik na Švedskem Zvone Podvinski vsak konec tedna mašuje v drugem kraju, kjer živijo Slovenci. Tako je priprava na veliko noč potekala hkrati z njegovim mesečnim obiskom določene skupnosti. Tam je bil na voljo tudi za sveto spoved, vzel si je tudi čas za obisk rojakov, ki do cerkve niso mogli, a so želeli prejeti zakramente.

Na veliki torek so imeli krizmeno mašo v stolni cerkvi, ostale dni velikega tedna se je kot narodni duhovnik pridružil župniji v Göteborgu, kjer biva, rojaki pa so bili v župnijah, kjer bivajo. Na veliko soboto so blagoslovili jedila. Pri tem je Zvone Podvinski poudaril, da je blagoslov samo folklora, če se ga ne doživi v celotni sporočilnosti velikega tedna.

V oddaji Slovencem po svetu in domovini je še povedal:

Naj velikonočni zvonovi zvenijo v življenju rojakov doma in po svetu v vsej svoji milini, lepoti in naj sporočajo najlepšo novico: Gospod je vstal, Gospod živi! Z Njim bomo nekoč vstali tudi mi! Kaj je lepšega, kot poslušati Vstajenje, ki ga je posnel Consortium Musicum, pod vodstvom Mirka Cudermana. Pa slišati tisti mili, izrazit glas in tako čudovit ton našega nekdanjega nadškofa Alojzija Urana. In vsa tista spremljava zbora. Kaj je lepšega v velikonočnem jutru, ko nas znova, čeprav smo daleč od doma, nagovorijo slovenski velikonočni zvonovi in slovenska velikonočna pesem, ki nas želi prebuditi iz spanja in nas popeljati k praznemu grobu, da bi se kot žene in apostoli tudi mi srečali z Vstalim Zveličarjem.

Dragi rojaki doma in po svetu, posebej na Švedskem in v Skandinaviji, Vstali Kristus nas je v teh dneh še posebej povezal po molitvi in po svetem bogoslužju. Vesel sem, kolikor sem uspel obiskati naše bolne, ostarele, invalide in jim prinesti Jezusa, ta kruh večnega življenja. Vedno znova ter bolj in bolj potrjujete, da smo vam duhovniki še kako potrebni. Prav tako vsi, ki smo vam smeli biti na razpolago kot vaši spovedniki. Kaj je lepšega in večjega, kot biti zaradi tega tudi prijetno utrujen. Jezus bi bil še bolj vesel vseh tistih, ki si še niste upali prestopiti prag spovednice to veliko noč. Vrata so tudi vam odprta. Odložite breme grehov, opustitev, zamer, vse kar nosite v vaših srcih in to predajte Jezusu, zdravniku naših duš, da vas ozdravi in vam podari svoj velikonočni mir, veselje, notranje zadovoljstvo, da boste še bolj rastli v plemenitih odnosih drug do drugega.

Naj nas letošnje praznovanje zmage Slavnovstalega in 55-letnice obstoja in delovanja naše katoliške misije na Švedskem 3. junija 2017 na binkoštno soboto še bolj poveže kot skupnost verujočih, kakor kot narodno skupnost. Naj vas vse, dragi rojaki doma in po svetu, Jezus, naš Zveličar obdari z vero, upanjem in ljubeznijo, da boste s svojim zglednim krščanskim življenjem pričali za Jezusa.

Veselo Alelujo in lepo praznujte!

Slovenci po svetu
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...