Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Pirhi v Nabrežini (foto: Jadranka Cergol)
Pirhi v Nabrežini

V Nabrežini razstava pirhov

Slovenci po svetu | 22.04.2017, 11:17 Matjaž Merljak

V Nabrežini ob Tržaškem zalivu v Italiji so na veliko noč odprli tradicionalno razstavo pirhov. Danes in jutri si jo je mogoče spet ogledati.

Ob veliki noči v župnišču v Nabrežini pri Trstu že vrsto let pripravljajo razstavo pirhov. "Na njej sodelujejo domači umetniki, otroci osnovnih šol in posamezniki, ki jim je okraševanje pirhov pri srcu. Posebno bogata je zbirka okrašenih pirhov osnovnošolskih otrok iz Komna, ki vsako leto prispevajo k razstavi svoje izdelke," nam je sporočila Jadranka Cergol.

Število različno okrašenih velikonočnih pirhov, ki so na ogled na razstavi, je vsako leto večje in je že preseglo številko tisoč.

"Tradicijo razstav je pred več kot tridesetimi leti uvedel priljubljeni domači župnik Bogomil Brecelj. Potem ko je zbolel in pred leti preminil, razstavo vsako leto oblikuje domačin Sergio Gerli, ki je letos okrasil župnijsko dvorano tudi s križevim potom v naravi," še piše Cergolova.

Razstava je na ogled do 7. maja 2017, in sicer vsako soboto med 16. in 19. uro in vsako nedeljo in ob praznikih med 9. in 12. uro ter med 16. in 19. uro.

Možen je tudi ogled izven dogovorjenega časa s predhodnim klicem na 0039-040-200-179 (Sergio Gerli).

Razstava pirhov v Nabrežini
Razstava pirhov v Nabrežini © Jadranka Cergol

 

Slovenci po svetu
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...