Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Petra StoparPetra Stopar
Argentinski skavti (foto: google)
Argentinski skavti | (foto: google)

Podpora skavtov teoriji spola je nesprejemljiva

Svet | 19.02.2017, 07:00 Marta Jerebič

Znotraj skavtskih organizacij po svetu prihaja do pomembnih sprememb. Ameriška skavtska organizacija je konec januarja sporočila, da bo v prihodnje sprejemala nove člane na podlagi spola, ki ga bodo navedli na prijavnici in ne več na podlagi spola na rojstnem listu, kar odpira pot za članstvo tudi transseksualcem oziroma tistim, ki so spremenili spol. Na južni strani ameriške celine, v Argentini, pa so se katoliški škofje odločili, da prenehajo s financiranjem skavtov, saj se ti po njihovo preveč oddaljujejo od vrednot družine in Boga. Kot poroča Radio Vatikan, so sodu dno izbile spremembe vzgojnega načrta, v katerem so družino opredelili kot zvezo oseb.

Združenje Boys Scout je v Argentini nastalo leta 1912, na pobudo kardinala Copella pa je leta 1937 nastalo še Združenje argentinskih katoliških skavtov. Leta 1996 sta se obe organizaciji združili in danes šteje 75 tisoč članov, od tega je 96 odstotkov katoličanov.

A kljub temu so nekateri voditelji glasovali za spremembe vzgojnega načrta, ki vključuje tudi načela teorije spola in pravico do splava, saj družina ni več opredeljena kot zveza, ki jo oblikujeta moški in ženska, ampak osebe.

To je preseglo meje. Nadškof v Buenos Airesu, kardinal Mario Poli, je opozoril, da so bili nekateri skavtski voditelji že leta 1996 ob združitvi obeh organizacij in sprejemanju vzgojnega načrta naklonjeni državnim vzgojnim načrtom spolne vzgoje, čeprav je bilo to v nasprotju s skavtskim programom vzgoje za ljubezen.

Kardinal je v minulih dneh napisal pismo predsedniku argentinske škofovske konference, v katerem ga je obvestil, da skupaj z nekaterimi škofi, duhovniki, laiki in evangeličanskimi voditelji pripravljajo načrt za to, da se odcepijo od sedanjega združenja in ustvarijo novo zvezo. Skavte je že pred meseci opozoril, da preveč nategujejo vrv, ki se je zdaj strgala in ni več poti nazaj.

Boys Scout medtem kategorično zanikajo, da so pretrgali vez s Katoliško Cerkvijo. V pismu kardinalu Poliju so zapisali, da mora biti gibanje spoštljivo do vseh religij in da ga prilagajajo svojim vzgojnim normam. Zanikajo tudi, da bi se njihova organizacija izrekla za naklonjeno splavu. Menijo, da so bile cerkvene oblasti napačno obveščene o tem, in izrazili pripravljenost na dialog z njimi.

Svet, Cerkev po svetu
Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...