Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Turistični vodniki praznujejo

Politika | 21.02.2017, 15:20

Po vsem svetu danes obeležujemo svetovni dan turističnih vodnikov. V Sloveniji na ta dan turistični vodniki in organizacije pripravljajo več kot 50 brezplačnih vodenj po vsej državi. Bodoči položaj turističnih vodnikov se bo sicer v luči nove zakonodaje nekoliko spremenil.

Svetovna zveza turistične vodnike na ta dan spodbuja, naj se približajo lokalnim skupnostim ter pripravijo vodenja za invalide, otroke, partnerje iz sveta industrije, uradnike in splošno javnost. Dogodki na ta dan so namenjeni tudi lokalnim turističnim vodnikom, vključno s predstavitvami in tečaji. Akciji so se pridružili tudi kraji, ki turistično tradicionalno niso tako izpostavljeni: Cerklje na Gorenjskem, Grosuplje, Ilirska Bistrica, Jesenice, Logatec, Medvode, Krško, Podbrdo, Baška grapa, Sevnica, Vrhnika ter Vače. Ob tem pa bodo vodenja potekala tudi po že poznanih turističnih biserih, kot so Bled, Bohinj, Bovec, Celje, Idrija, Koper, Ljubljana, Maribor, Moravske toplice ter Piran.

Ponudba občin je zelo različna, a pomembno je, da vsaka ponudi tisto najboljše, da na turista naredi vtis, da bo ta razmišljal o vrnitvi v te kraje, meni turistična vodnica Alenka Žibert.

V Sloveniji se je sicer pred kratkim iztekla javna obravnava novega zakona o spodbujanju turizma, v katerem ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo predlaga deregulacijo poklica turistični vodnik. Turistični vodniki so morali doslej opraviti izpit, ta zahteva pa bi v skladu z novim zakonom odpadla.

Na ministrstvu so se za takšno rešitev odločili v skladu z vladno usmeritvijo, da se zmanjša število reguliranih dejavnosti in poklicev. Deregulacijo narekujejo tudi trendi, saj si turisti želijo vse več nišnih produktov, pisanih njim na kožo. Z deregulacijo bi tako na trg na primer lahko vstopili strokovnjaki za kulinariko ali druga področja.

Turistični vodniki Slovenije so izrekli nasprotovanje tem načrtom. "Turistični vodnik je eden od nosilcev trajnostnega razvoja v turizmu ter je podaljšana roka promocije območja, regije in ima s tem eno izmed vlog ambasadorja države," so opozorili v odzivu. Sami ocenjujejo, da bi bila namesto deregulacije potrebna nadgradnja obstoječega izobraževanja in izpita za turistične vodnike. Turistična vodnica Alenka Žibert meni, da pogoji za to, da nekdo postane turistični vodnik, sploh niso zahtevni, je pa odgovornost pri nadaljnjem delu zelo visoka.

 

Politika
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...