Violina in note (foto: ARO)
Violina in note

Svetovalnica: Kako najmanjše pripravimo na kulturo?

Svetovalnica | 07.02.2017, 13:42 Rok Mihevc

Dan pred slovenskem kulturnem prazniku smo v tokratni Svetovalnici govorili o kulturi, o obisku najmlajših in mladih družinah v kulturnih ustanovah ter o tem kako se otroci vedejo na tovrstnih prireditvah. Naša gostja je bila Marinka Gombač, producentka Glasbene mladine ljubljanske.

Za otroka je zelo pomembna priprava na dogodek. Povemo mu kam ga peljemo, kaj bo poslušal, gledal in se tega skupaj z njim veselimo. "Ne smemo mu samo pridigati, da mora biti priden, in ne sme klepetati, ampak mu moramo tudi vse skupaj razložiti, kako bo potekalo in kaj lahko pričakuje. Otrok mora vedeti kam gre in naše vzdušje je tukaj zelo pomembno."

Po predstavi moramo vso zadevo podoživeti, se z otrokom pogovoriti. Ne smemo pozabiti na vse skupaj, "predstava je za nami in zdaj je to to, zdaj imamo lepo priložnost, da analiziramo dogodek, otrok lahko kaj nariše, izdela in tako predstavo podoživimo skupaj z njim." Tudi zgled staršev je še kako pomemben, tudi to, v kakšnem okolju živi družina, kakšne vrednote imamo sami. "Če starši namesto slikanice dajo otroku v roke računalniško tablico v roke ali prižgejo televizor, bo ta težko sam od sebe posegel po knjigi."

Otroci so nenarejeni, imajo to "indijansko pravičnost". Torej če jim je nekaj všeč, bodo to pokazali brez zadržkov. "In to jim je potrebno dovoliti, tudi če jim kaj ni všeč. Zanimivo je sedeti z njimi v dvorani in jih opazovati, kako oni s celim telesom pokažejo svoja čustva. Sam ne more počakati do konca koncerta, da bo sosedu, prijatelju, sošolci nekaj povedal, kar je on opazil. Enostavno mora takoj opozoriti svojega vrstnika. A brez skrbi, z leti se bo že naučil. Odrasli pa delujemo po principu "se spodobi", torej vemo, kako se obnašati, kdaj ploskati, pa četudi nam predstava recimo ni všeč."

Otrokom moramo ponuditi le najboljše in v Sloveniji se ni bati za kvaliteto glasbenih del za najmlajše. "Lutkovno gledališče in koncerti ponujajo veliko kvalitetnih del in ta skrb za le najboljše, je med slovenskimi izvajalci zelo prisotna."

 

Svetovalnica
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...