Imate dobro pripravljene in varne smuči?

Svetovalnica | 31.01.2017, 13:19 Rok Mihevc

Smo v polnem teku smučarske sezone, pred nami so zimske počitnice, ko marsikdo obišče smučarska središča, znajde pa se mogoče tudi pred kakšno zadrego pri izbiri smuči in terena. V tokratni Svetovalnici je sodeloval Tomislav Omejec, iz Združenja učiteljev in trenerjev smučanja Slovenija, tudi zaposlen na Generalni policijski postaji.

Na kaj je potrebno biti pozoren pri izbiri smuči?
Današnja ponudba je res bogata in kupec se znajde v dilemi, kaj je najboljše za njega. Moj nasvet je, naj cena ne bo prva in najpomembnejša. Potrebno je premisliti kaj potrebujemo, koliko znamo, kakšni so interesi in kako smučamo. Ni zanemarljivo upoštevati tudi v kakšen zdravstvenem in starostnem stanju smo. Smiseln je seveda tudi premislek, ali je nakup opreme najbolj racionalen za nas. Ponudba izposoje smuči se namreč krepi in s tem ne dobimo samo opreme, ampak tudi ustrezno in primerno opremo.

Kaj pomenijo številke na smučeh?
Najprej je potrebno oceniti koliko znanja imamo in na kakšen način želimo smučati. Če smo na začetku smučarske kariere, je potrebno izbrati krajše in mehkejše smuči. To nam namreč omogoča boljšo manipulacijo in odzivnost smuči.
Radij je zelo pomembna stvar, aktualni so med 12 in 16 metrov. Radij je informacija, če smuči postavimo pod določenim kotom, kakšen zavoj izpeljejo. To pomeni, manjša je številka, smučka izpelje krajši lok. Višja je, daljši je zavoj.

Izbira terena smučanja
Izbira smuči naj bo povezana tudi z izbiro terena. Tisti, ki uživajo v strmih in zaledenelih terenih, potrebujejo tršo in daljšo smučko. Kdor smuča na položnejših terenih, potrebuje mehkejšo in prožnejšo smučko.

Če želite izvedeti še več, pa prisluhnite posnetku v avdiu arhivu!

Svetovalnica
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...