Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Božič v San Justu 2016 (foto: Marko Vombergar)
Božič v San Justu 2016

Božič v San Justu

Slovenci po svetu | 08.01.2017, 11:42 Matjaž Merljak

Božično praznovanje s praznikom Jezusovega krsta zaključuje, a božična skrivnost živi v naših srcih, še posebej, če smo jo na praznik globoko doživeli. Rojaki v Našem domu v San Justu v Buenos Airesu so jo: sveta maša z ubranim petjem v stolnici, uprizoritev božične skrivnosti na odru doma in druženje ob skupnem zajtrku je ogrelo mnoga srca.

Božič je. Nedelja, 25. decembra naj bi že v prvih urah tu, v Buenos Airesu, začela z dežjem. A ni bilo tako. Nekaj ur se je prestavilo in ob začetku svete maše v sanhuški stolnici se je ulilo kot iz škafa. Jezusovo rojstvo smo rojaki slavili med mašo, ki jo je daroval g. Robert Brest. Spremljala ga je številna skupina ministrantov. Na koru je prepeval Mešani pevski zbor San Justo, pod vodstvom prof. Andrejke Selan Vombergar.

Oblaki so nas še naprej blagoslavljali. Hitro smo se pomaknili v Naš dom in tam nadaljevali z božičnim praznikom. Lepe želje so se slišale tu in tam, ko smo se srečavali med potjo do dvorane in okoli lepo pripravljenih miz.

Napovedovalka Lucijana Oblak je pozdravila vse navzoče ter povabila predsednika Našega doma Marjana Grilja, da pozdravi v imenu vseh odsekov. Med nagovorom se je zahvalil vsem odsekom, članom in prijateljem Doma za pomoč, sodelovanje in želel je, da bi mir kraljeval med nami ter, da bi še naprej složno delali v prid naše skupnosti.

Imeli so žive jaslice
Imeli so žive jaslice © Marko Vombergar

Pastir v San Justu
Pastir v San Justu © Marko Vombergar
Na odru je sledila uprizoritev božje skrivnosti. Odprli smo srca in se napojili z večno dobroto, ki poruši medsebojne meje in razveseli vsakogar. Tokrat so sveto družino upodobili Erika Poglajen in njen mož Gabriel Dellacasa z malim Dantejem. Nad hlevom je zvezda repatica odsevala luč in s skupino angelov vabila pastirje (otroci, mladina ter odrasli). Vrstili so se tudi recitatorji, ki so s poezijami pripomogli k uspehu prizora. Prav tako pa, pevska skupina mladine Našega doma ob spremljavi kitar, otroški pevski zbor Balantičeve šole (vodita Kristina Skvarča Šenk in Veronika Malovrh) ter Mešani pevski zbor so z lepo izbranimi pesmimi še dvignili slovesnost. Skupno petje Svete noči je povezovalo vse prisotne in poneslo v srca najgloblje želje: mir, zdravje, lepo sožitje in veselje.

Zamisel in režija je bila na skrbi Mirjam Oblak; scenografija: Tone Oblak, Klavdij Selan, Lojze Erjavec in sodelavci ter tehnika: skupina Luč in zvok NDSJ.

Sledil je skupni zajtrk. Vsi smo bili deležni koščka potice ter kave in seveda smo nadaljevali s pozdravi in lepimi željami, saj Betlehemsko dete nas blagoslavlja v našem domačem ognjišču.

Pela je mladina Našega doma
Pela je mladina Našega doma © Marko Vombergar

Ubrano je pel Mešani pevski zbor San Justo
Ubrano je pel Mešani pevski zbor San Justu © Marko Vombergar

Slovenci po svetu
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...