Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Jakob ČukJakob Čuk
Tanja DominkoTanja Dominko

Jakliča z močno strokovno mednarodno podporo za člana ustavnega sodišča predlaga SSK

Slovenija | 10.11.2016, 16:00

Danes se izteče rok za prijavo na poziv za vložitev kandidatur za štiri ustavne sodnike. Predsednik republike Borut Pahor je poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatov objavil 23. septembra.

Marca prihodnje leto se namreč izteče mandat ustavnim sodnikom Jasni Pogačar, Mitji Deisingerju, Janu Zobcu in Ernestu Petriču. Kot smo že poročali v začetku tedna, je soglasje za kandidaturo na to mesto dal tudi predavatelj na Harvardu Klemen Jaklič.

Predavatelja in raziskovalca ustavnega prava z Univerze Harvard Jakliča je soglasno predlagal Upravni odbor Svetovnega slovenskega kongresa. Kot so zapisali v obrazložitvi gre za kandidata, ki je po svoji mednarodni izobrazbi, in dolgoletni vrhunski specializaciji iz ustavnega prava na svetovni ravni, med slovenskimi pravniki edinstven kandidat za to mesto. Prav tako so zapisali, da gre za Slovenca, ki je k ustavnemu pravu s svojim dosedanjim delom v mednarodnem prostoru doprinesel ne le prispevek nacionalnega pomena, temveč tudi prispevek v svetovnem merilu, kot to priznava mednarodna pravniška skupnost.

Da gre za mednarodno uveljavljeno osebo priča tudi podpora profesorjev Oxforda in Harvarda iz ustavnopravnega področja. Ti so v pismu predsedniku republike Borutu Pahorju zapisali, da gre pri Jakliču za „pravnega akademika in misleca izjemnih sposobnosti ter za moralno pokončno osebnost, ki je predana napredku demokracije, človekovih pravic ter zvestobi pravu.“ Poudarjajo, da bi kot sodnik ustavnega sodišča doprinesel „prispevek najvišjih odlik“.

V predlogu, ki ga je podpisal predsednik Svetovnega slovenskega kongresa Boris Pleskovič pa še poudarjajo, da bi bil prispevek Jakliča za državo izjemno dragocen. „Še posebej se nam zdi pomembno, da bi do imenovanja vrhunskega mednarodno uveljavljenega slovenskega ustavnega pravnika prišlo v času, ko se Slovenija sooča s problemom bega možganov,“ so zapisali.

Zakon o ustavnem sodišču določa, da je za sodnika ustavnega sodišča lahko izvoljen državljan Slovenije, ki je pravni strokovnjak in je star najmanj 40 let. Na predlog predsednika republike pa ga izvoli državni zbor s tajnim glasovanjem z večino glasov vseh poslancev.

Slovenija, Politika
Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...