Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Minister Gorazd Žmavc (foto: vlada.si)
Minister Gorazd Žmavc

Žmavc in Pahor v Argentino

Slovenci po svetu | 19.10.2016, 14:31 Matjaž Merljak

Med tem kot je svoj desetdnevni obisk pri rojakih v Argentini sklenil škof Peter Štumpf, odgovoren za Slovence po svetu, zdaj pa k rojakom pod Južnim križem prihajata predsednik države in minister za Slovence po svetu.

Z Urada vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu USZS so sporočili, se bo Gorazd Žmavc, minister odgovoren za področje odnosov med Republiko Slovenijo in avtohtono slovensko narodno skupnostjo v sosednjih državah ter med Republiko Slovenijo in Slovenci po svetu, mudil na obisku pri slovenski skupnosti v Argentini in Braziliji od 20. do 23. oktobra 2016.

Minister bo obisk opravil deloma kot član delegacije predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja na uradnem obisku v Argentini

Predsednik Pahor in minister Žmavc se bosta skupaj srečala s predstavniki različnih slovenskih skupnosti in ustanov v Buenos Airesu. Minister bo obiskal slovenska društva, domove, arhive, šole v Buenos Airesu ter v São Paulu v Braziliji.

Na splošni ravni bo namen obiska iskanje novih poti za združevanje energij vseh skupin s ciljem ohranjanja slovenske identitete ter čim bolj dejavnih stikov z matično domovino. Obisk se dogaja v letu, ko Republika Slovenija praznuje 25-letnico obstoja, kar je slovenska skupnost v Buenos Airesu praznovala z velikimi dogodki v središču mesta.

Minister Žmavc bo s tem obiskom zaokrožil cikel gostovanj, zgoščen okrog jubileja slovenske državnosti, obisk pa bo priložnost za seznanitev s stvarnostjo slovenskih skupnosti v teh državah in po drugi strani znamenje priznanja, podpore in spodbude za njihova nadaljnja prizadevanja za ohranjanje slovenske identitete in povezav s Slovenijo na vseh področjih.

Ob obisku bo minister podelil tudi priznanja ustanovam ob njihovih okroglih obletnicah. Imel bo priložnost se seznaniti z delom lektorata slovenskega jezika na tamkajšnji državni univerzi.

V São Paulu, v Braziliji, se bo minister Gorazd Žmavc srečal s predstavniki in člani Zveze Slovencev v Braziliji in se pogovarjal o potrebah društva za delovanje šole, pevskega zbora idr. Sestal se bo s člani novoustanovljenega Brazilsko-slovenskega poslovnega kluba, v bilateralnem smislu pa bo pomembno tudi načrtovano srečanje s prof. dr. Bogdanom Šalejem, direktorjem sekcije za srednjo in vzhodno Evropo na Federaciji Industrij FIESP in nekdanjim častnim konzulom RS v Braziliji, in njegovo soprogo VP Debora Barenboim Šalej, ki je zastopnica brazilskega ministrstva za zunanje zadeve za najpomembnejšo zvezno državo São Paulo.

Slovenci po svetu
Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...