Maja MorelaMaja Morela
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Tanja DominkoTanja Dominko
Dr. Jože Ramovš (foto: Izidor Šček)
Dr. Jože Ramovš

Telesno, duševno in duhovno zdravje

| 27.09.2016, 17:45

S staranjem telesno zdravje slabi. S staranjem tudi duševno zdravje slabi. Na obeh področjih lahko z ustrezno skrbjo in krepitvijo pripomoremo, da to slabenje čimbolj upočasnimo. Psiholog Viktor Frankl, ki se je med znanimi psihologi 20. stoletja posebej posvečal duhovni in bivanjski razsežnosti, pa pravi, da človekove duhovne zmožnosti, torej tiste, ki jih živalski svet ne pozna, s staranjem lahko zorijo, napredujejo in se celo krepijo.

O tem smo v septembrski oddaji Za medgeneracijsko sožitje pogovarjali s prof. dr. Jožetom Ramovšem, predstojnikom Inštituta Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje. V oddaji je posebej poudaril velik napredek na področju krepitve zdravja v zadnjih desetletjih, kar je posledica dobrega dela na področju preventive.

Modrost ne pride sama od sebe

"Ne pride pa modrost sama od sebe, je treba delati, je treba prav usmerjati, če ne se lahko zgodi kot poje pesem: "Bolj star, bolj nor!" Tudi to je namreč možno, da duhovno zorenje s starostjo bolj peša, kot telesno zdravje. Isto je tudi z medsebojnimi odnosi, Koliko ljudi je v srednji in visoki starosti tako težkih za sožitje, sebi in drugim, da se Bog usmili," je med drugim v oddaji povedal dr. Jože Ramovš.

Čustva so pomembna!

"En del svojih čustev, svojih misli, svojega spomina, se trenutno zavedamo, veliko večino pa imamo nezavednega, se ga ne zavedamo.... Pride ven, ko je treba, lahko kot misel, lahko kot čustvo. Oboje pa je enako važno: tisto zavestno duševno življenje, kar zdaj mislim, kar zdaj čutim, delam, česar se zdaj zavedam in tisto česar se ne. Oboje je pomembno in oboje je tesno povezano," je v pogovoru naglasil psihoterapevt dr. Ramovš. Dodal je, da je, čeprav je tega, kar se zavestno zavedamo morda samo 10 odstotkov, to dovolj, da lahko usmerjamo celoto, ubija pa nas to, če tega zavestnega ne držimo trdno v svojih rokah.

Smog, ki zastruplja

"Ta črnogledost, pesimizem, brezizhodnost, malodušje, jamranje, kritizerstvo, ki smo mu v družbi priča, to je smog... Ne samo Slovenija, ampak cel razviti svet je zavit, sam sebe zavija v ta smog. In mi bomo mogli priti počasi ven, zaradi nas samih, zaradi naše starosti, zaradi naših otrok... Priti bomo mogli do enga realizma, realizem pa je da je življenje lepo, pa tudi če ga malo polomimo in ga tudi drugi lomijo, "ta svet je pesmi vreden", je v pesmi povedal Ježek." Dr. Ramovš je poudaril, da lahko s svobodo, z odgovornostjo in smislom, lahko izpeljemo ven iz te hude luknje.

Kaj pa dušno zdravje?

"Bog ne more drugo, kot ljubiti, Bog ne more drugega delati, kot biti usmiljen! Tako so trdili cerkveni očetje v prvih stoletjih.. Mreni je to zelo blizu.... In glejte, to je dušno zdravje. Dušno zdravje ni duhovno zdravje, ni krepitev svobode in odgovornosti in smisla... To da se zavedam, da me ima Bog rad, to pa je dušno zdravje!

Vabljeni k poslušanju celotne oddaje!

Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...