Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Mati Terezija - lačen sem bil (foto: Arhiv Ognjišča)
Mati Terezija - lačen sem bil

Vse pripravljeno za nedeljsko kanonizacijo

Svet | 02.09.2016, 19:10 Marjana Debevec

Priprave na kanonizacijo Matere Terezije so v polnem teku. Včeraj so na pročelje bazilike sv. Petra obesili velik portret redovne ustanoviteljice, sliko pa bodo odkrili med kanonizacijsko slovesnostjo v nedeljo, 4. septembra. Vse pa je tudi že pripravljeno za varnost romarjev.

Glede pričakovanega števila obiskovalcev na kanonizaciji Matere Terezije Vatikan za zdaj še ne želi dajati ocen. Mesto Rim pa zaradi pričakovanega navala romarjev že poostruje varnostne ukrepe. Za varnost velikega verskega dogodka bo skrbelo dodatnih 1.000 vojakov, 2.000 vojakov pa je v pripravljenosti že ves čas jubilejnega leta.

Zračni prostor nad Rimom naj bi bil med kanonizacijsko slovesnostjo zaprt. Protiteroristične in posebne policijske enote bodo nadzorovale ozemlje okoli Vatikana. Območje okoli Trga sv. Petra naj bi bilo ograjeno, dostop bo mogoč šele po pregledu z detektorji kovin. Navzoči bodo tudi policisti, oboroženi z avtomatskimi pištolami.

Tudi nadzor pred bazilikami v Rimu bo še poostren. Pri dostopu do velikih rimskih papeških bazilik bodo obiskovalci še posebej skrbno pregledani. Poleg bazilik in spomenikov v Rimu v jubilejnem letu posebno skrbno nadzirajo še letališča, železniške postaje in postaje podzemnih železnic.

Kanonizacija Matere Terezije iz Kalkute velja za vrhunec jubilejnega leta usmiljenja, ki ga je 8. decembra lani slovesno odprl papež Frančišek. Slovesnost prirejajo dan pred uradnim godom nove svetnice, 5. septembrom, ki je tudi obletnica njene smrti.

Redovna ustanoviteljica in Nobelova nagrajenka za mir Mati Terezija iz Kalkute je po svetu slovela kot »mati ubogih«. Že dve leti po njeni smrti se je začel postopek za njeno beatifikacijo in kanonizacijo. Leta 2003, le šest let po njeni smrti, jo je papež Janez Pavel II. v enem najkrajših postopkov v zgodovini razglasil za blaženo.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež, Kanonizacija Matere Terezije
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...