Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Petra StoparPetra Stopar
Vsa skupina na obisku prijateljev v Queenslandu (foto: Marija Anžič)
Vsa skupina na obisku prijateljev v Queenslandu

Novice iz Melbourna

Slovenci po svetu | 22.09.2016, 07:54 Matjaž Merljak

Od zadnjega slišanja v začetku junija ter vse do danes je na južnem delu poloble minila zima. Skoraj vsa mesta v Avstraliji ležijo ob obali, torej ne sneži, je pa le mrzlo in tudi vetrovno! Bilo je dovolj dežja, s tem so se napolnili vodni rezervoarji za naslednjih šest mesecev.

S prvim septembrom smo tako stopili v čudoviti pomladanski čas. Sonce počasi pridobiva na svoji moči, s tem tudi prebuja avstralsko naravo, posebno rumeni “wattle” se zelo ponosno priklanja v vetru. Vse sadno drevje je že v cvetju, tudi vinska trta je zaživela. V tem tednu se je po dolgem času in slabi vremenski napovedi odprlo nebo. Močno je deževalo, ne samo po mestih, tudi po deželi so reke prestopale bregove, hudo trpi tudi živina, ki se pase vse leto po teh travnikih. Kmetje, ki se ukvarjajo s poljedelstvom, so v veliki večini odvisni od tega pomladanskega dežja. Prav v tem času temperature počasi naraščajo, toplejši veter bo kar naenkrat razpihal, kar nam je bilo darovano. Upajmo, da bomo uspeli glede pridelkov tudi po okoliških vrtovih in pri živinoreji s stabilnejšim vremenom, sicer bo za vse hudo.

Slovensko društvo Lipa na Gold Coastu
Slovensko društvo Lipa na Gold Coastu © Marija Anžič

Na prvo nedeljo v septembru je na koledarju zaznamovan praznik Dan očetov! Kot ponavadi se tudi po slovenskih društvih izmenično pripravljajo na ta praznik z zahvalo vsem očetom za njihov trud tako pri delu kot v družini. Versko in kulturno središče Kew - Slomškova šola - še vedno vztraja s tem, da se vsak učenec in vsi skupaj po svoje zahvalijo svojim očetom, starim očetom in nonotom za ljubezen in varstvo v družini.

Z neverjetno naglico se leta prelivajo iz roda v rod, tako že kar korajžno teče četrti rod od našega prihoda na avstralska tla. Lep primer sta zakonca ga. Marije in g. Toneta Brneta. Kakšno zahvalo Bogu nudita drug drugemu pri zdravju in skupnemu delu, ko še pri 95-ih letih oba redno obiskujeta slovensko mašo in vsa dogajanja v Kew-ju! Poleg njiju je še precejšnje število rojakov, ki se v visoki starosti tedensko družijo in uživajo sadove njihovega življenja.

Zadnja nedelja v avgustu je bila letos zaznamovana kot nedelja 102. svetovni dan migrantov in beguncev z geslom: Migranti in begunci so za nas izziv - odgovorimo z evangelijem usmiljenja. V katedrali sv. Patrika v Melbournu je bil v ta namen ob 2. uri popoldne rožni venec ter ob 3. uri sv. maša, ki jo je daroval nadškof dr. Denis Hart ob somaševanju izseljenskih duhovnikov, p. Ciril Božič je bil kot že nekaj let desna roka nadškofa dr. Denis Harta, slovenske narodne noše pa so polepšale že tako lepo urejen oltar. Po končani sv. maši smo se kot ponavadi za spomin tudi slikali in odpeljali nazaj v Kew na kavico s prigrizkom.

V Marijini dolini
V Marijini dolini © Marija Anžič

Še kratka zanimivost romanja v Queensland od 7. do 12. septembra. Že kar nekaj časa je bilo govora in načrtovanja o tem potovanju. S skupino 18-ih romarjev iz Melbourna, smo se z avionom odpeljali vse do Surfers Paradise, Queensland. Po dveh urah letenja nas je že čakal avtobus in direktno zapeljal v hotel sredi mesta, v katerem smo preživeli vseh pet nepozabnih dni. Poleg nas so preživeli to čudovito srečanje tudi romarji iz Adelaide, Sydneya in Queenslanda, z nami vsemi pa tudi p. Ciril Božič, p. Darko Žnidaršič in p. David Šrumpf ter Marija Anžič. V vsem tem času smo si ogledali samo mesto, naslednji dan smo se odpeljali na mejno točko QLD in NSW, Coolangatta in Tweed Heads, ter od tam v Byron Bay, najbolj vzhodni kraj celinske Avstralije.

Na ta dan praznik Marijinega rojstva, mali šmaren smo imeli tudi praznično sv. mašo. Ogledali smo si z vožnjo po zalivih ves Surfers Paradise. V soboto smo se po zajtrku z avtobusom odpeljali v Marian Valley v Cannungro, kjer je bila sv. maša ob 11. uri. Po sv. maši je sledila procesija k slovenski kapelici Marije Pomagaj. Tokrat smo slavili 7. obletnico blagoslovitve. Po vsem tem čudovitem sprehodu po tej dolini smo si ogledali tudi druge kapelice, ki so posvečene v iste namene. Slovenska je najlepša med vsemi!

Videli smo tudi, koliko truda in skrbi je bilo vloženega pri vsem tem rednem in enkratnem obiskovanju Marian Valley. V nedeljo, kot zadnji dan tega čudovitega s soncem obsijanega potovanja, smo se z avtobusom ustavili na Slovenskem Klubu Lipa, kjer je bila sv. maša ob 10. uri in zatem je sledilo kosilo, ki so ga za nas zopet pripravile pridne članice kluba. Pozno popoldne smo se poslovili in zahvalili za vso postrežbo, kajti avtobus nas je že čakal. Vozili smo se skozi gozdove in čudovito pomladansko - tropsko naravo. Vsi, prav vsi, smo bili hvaležni vsem trem patrom, p. Cirilu, p. Davidu in p. Darku in Mariji Anžič za vso organizacijo, dobroto in spoštovanje drug do drugega in morebitnega srečanja naslednje leto.

Toliko za danes, želim Vam lepo in bogato jesen, na zdravje in dobro počutje, do naslednjega slišanja,

Meta Lenarčič-radio 3ZZZ, 92.3 FM, Melbourne

Slovenci po svetu
Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...