Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Od Marije k Mariji 2016 (foto: ARO)
Od Marije k Mariji 2016

1. dan: Od Marije k Mariji 2016

| 06.09.2016, 16:24

Na Radiu Ognjišče že sedem let obujamo tradicionalna šmarna romanja in med velikim in malim šmarnom romamo, tako kot so nekoč naši predniki. Takrat so romali peš in v eno svetišče, mi pa bomo tudi letos s kolesom obiskali več Marijinih svetišč Zgornje in Spodnje Savinjske doline. Letošnje kolesarjenje Od Marije k Mariji mineva v znamenju višinskih metrov in ravninskih kilometrov: prelaz Črnivec, Logarska dolina… Romanje bomo tradicionalno končali na mali šmaren, ko se bomo s Prijatelji Radia Ognjišče srečali pri sveti maši.

Začeli smo v cerkvi Marijinega rojstva na Homcu pri Kamniku in se preko kamniške Brezmadežne Marije in pogovora z župnikom Lukom Demšarjem povzpeli proti prelazu Črnivec, kjer smo v spominu na Marijo Snežno na Veliki planini skupaj s poslušalci zmolili opoldansko molitev. Nato nas je čakal dobrodošel spust proti Lučam, kjer na Špehovem vrhu domuje Kraljica Miru. Tja se s kolesi nismo povzpeli, a nam je Marijo približal Lučki kaplan Karel Gržan. Župnik Viki Košec je obljubil, da bo za kolesarsko ekipo skuhal nekaj okrepčilnega in tako je tudi bilo. Sledil je postanek v Solčavi, kjer smo spoznali priviligiranost in kazen dejstva biti "gorjan". Ampak pojdimo lepo po vrsti.

Zdaj gre zares - srečno, kolesarki in kolesarji!
Zdaj gre zares - srečno, kolesarki in kolesarji! © Izidor Šček

8:45 Kolesarji so krenili na pot

Kolesarsko romanje smo začeli s sveto mašo, ki jo je daroval župnik Lojze Hostnik. Povedal je, da je bila cerkev Marijinega rojstva nekoč glavno romarsko srediče za Gorenjsko, tako kot so danes Brezje. A še vedno je tu veliko romarjev: "Vsako leto pripravimo velik rožnovenski shod, to ohranjamo in vabimo tudi okoliške župnije. Romarji radi pridejo sem, Marija vedno vabi pod svoj plašč, mama je mama," je povedal župnik Lojze Hostnik.

Kolesarji 2016
Kolesarji 2016 © Izidor Šček

Kolesarji so se nato najprej ustavili v cerkvi Marijinega brezmadežnega spočetja, ki je župnijska cerkev v mesta Kamnik. Tam jih je skupaj s sodelavkami Karitas sprejel župnik Luka Demšar: "Ljudje so veliki častilci Marije, Marija je lik matere, ki nas pripelje do Jezusa. Čaščenje Marije, molitev rožnega venca in križevega pota nas bodo zbližali z Bogom in med seboj."

Tudi oblaki na nebu nas ne ustavijo
Tudi oblaki na nebu nas ne ustavijo © Izidor Šček

Prvotna gotska cerkev je stala na istem mestu že leta 1207. Zaradi požara in potresa so jo večkrat obnovili in leta 1734 postavili novo. Gradil jo je arhitekt Gregor Maček, ki je hkrati arhitekt ljubljanske stolnice. V mestu Kamnik je tudi frančiškanski samostan, ki je dragocen za mesto in župnijo.

Opoldanska molitev

Ob 12. uri molimo skupaj s kolesarji romarji
Ob 12. uri molimo skupaj s kolesarji romarji © Izidor Šček

Na Radiu Ognjišče se vsak dan ob 12. uri zberemo v kapeli in molimo po namenih in prošnjah naših poslušalk in poslušalcev. V času kolesarskega romanja Od Marije k Mariji se bodo naši romarji ob 12. uri ustavili in molili tam, kjer bodo tisti trenutek. Molitev je danes spremljal tudi dež.

13:45 Dobrodošel sput v Luče

V Lučah sta naše kolesarje sprejela nasmejana Župnik Viki Korošec in kaplan Karel Gržan s sodelavkami in sodelavci. Župnik je predstavil njihovo župnijsko cerkev sv. Lovrenca in razložil pomen vitražev v njenem prezbiteriju. V pogovoru z Karlom Gržanom pa smo slišali nekaj zanimivosti o kapeli Kraljice miru in se tudi ustavili ob vlogi Marije. "V nas je težnja po nežnosti, sprejetosti, blagosti, ne samo pri Mariji, čeprav je Ona naše počivališče in pribežališče. Marija Najbolj odseva blagost," je naglasil dr. Karel Gržan.

16.10 Pri Solčavski Mariji

Naše kolesarske romarje že vse od Črnivca spremljajo dežne kaplje. Kar precej se je ohladilo, vse težave, ki jih to pomeni, pa premagujejo tudi z gostoljubjem, ki so ga deležni pri »gorjanih« v Solčavi. Tamkajšnji »lučki kaplan« Karel Gržan je spregovoril o Solčavski Mariji, pa tudi svojem doživljanju teh krajev in ljudi, ki jih zaznamujejo.

Romarje na kolesih spremljajo dežne kaplje in nizke temperature
Romarje na kolesih spremljajo dežne kaplje in nizke temperature © ARO

16:20 Privilegij in kazen "biti" gorjan

V Centru Rinka je pred mikrofon stopila tudi Mateja Brlec Suhadolnik. Opozorila je na dejstvo, da je bil v tistih krajih Bog res radodaren, več kot 100 naravnih vrednot so našteli, izjemne lepote so tiste, ki kraje zaznamujejo.

Vabljeni, da prisluhnete posnetku iskrivega pogovora z njo, za tiste neučakane pa: "kazen" so lahko tudi načrti, da ne bi bilo več bankomata, pa to da morajo, če hočejo imeti pošto, to sami financirati in še bi lahko naštevali.

Konec prvega dne kolesarjenja pa bo na začetku Logarske doline v domu skupnosti družine Kristusa Odrešenika.

Kolesarjenje 2016 - 1.dan
Kolesarjenje 2016 - 1.dan © ARO

8. kolesarsko romanje Od Marije k Mariji, bomo zaključili na praznik Marijinega rojstva, v četrtek, 8. septembra, ko se ob 10.00 srečamo v petrovški baziliki Marijinega obiskanja.

Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...