Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Klarise praznujejo

Cerkev na Slovenskem | 11.08.2016, 10:49 Marta Jerebič

Goduje sv. Klara Asiška, ki je s sv. Frančiškom ustanovila Red ubogih sester. Danes po svetu živi približno 16 tisoč sester klaris. V Sloveniji so prisotne v Nazarjah, Dolnicah pri Ljubljani in Turnišču. V samostanu Marije, Matere Cerkve v Turnišču bo dopoldne mašo daroval škof Jožef Smej. Ob 16-ih bo molitvena ura, tej pa bo sledila sveta maša, ki jo bo daroval soboški generalni vikar Lojze Kozar. V Nazarjah bo slovesno v soboto, ko bo mašo daroval celjski škof Stanislav Lipovšek.

Cerkev sveto Klaro in njen red zelo ceni že vse od njene kanonizacije leta 1255. Kot hči iz bogate plemiške družine se je pri osemnajstih letih po Frančiškovem zgledu odpovedala bogastvu in svetnemu blišču ter se povsem posvetila Bogu. Kmalu so se ji pridružile mlajša sestra Neža in druge prijateljice - in nastala je redovna skupnost. Klara in njene sestre so živele v strogi klavzuri in skritosti preprosto molitveno življenje v najvišjem uboštvu. Takšno življenje klarise nadaljujejo tudi danes. Posvečajo se predvsem kontemplativnemu, bogomiselnemu življenju, pa tudi študiju duhovnosti in za to prevajajo potrebne knjige, gojijo cerkveno petje ter opravljajo gospodinjska in razna ročna dela (šivajo, klekljajo, vezejo), pečejo hostije, urejajo cerkveno perilo, obdelujejo vrt in se lotijo raznovrstnih drugih opravil.

Bogomiselno življenje je za modernega človeka težko razumljivo. Dejavnost menihov in redovnic je namreč povsem notranja: z molitvami, žrtvami in bdenji slavijo Boga in se žrtvujejo za vse svoje brate in sestre.

»Kadar vam bo težko, se spomnite, da smo tudi za vas dneve in noči pred Najsvetejšim in prinašamo Gospodu vaše stiske in trpljenje, veselje in bolečine.« je lani za naš radio povedala klarisa s. Marija Jožefina.

Na slovensko ozemlje so prve klarise prišle že leta 1300. Pri nas je bilo v preteklosti sedem samostanov klaris (v Mekinjah pri Kamniku, v Kopru, Celju, Šentvidu ob Glini na Koroškem, Škofji Loki, Gorici in v Ljubljani). Danes ostajajo trije, v Nazarjah od leta 1978, v Dolnicah pri Ljubljani samostan deluje od leta 2000, v Turnišču pa od leta 2012.

Cerkev na Slovenskem
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...