Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

Cene nepremičnin nizke, izrazite rasti ni pričakovati takoj

Slovenija | 20.08.2016, 11:00 Andrej Šinko

Cene nepremičnin so v zadnjih letih padle, zato je zdaj pravi čas za nakup stanovanj. Predstavnik nepremičninske agencije Ljubljana nepremičnine Predrag Todić pravi, da takojšnje rasti cen še ni pričakovati, se bo pa po njegovi oceni v prihodnjih tednih v prodajo sprostilo več stanovanj.

Todić pojasnjuje, da so cene nepremičnin od leta 2007 oziroma 2008 do danes padle za približno 30 odstotkov. Zdaj pa ne pričakuje večje rasti. Pravi tudi, da se trend nakupov v primerjavi z obdobjem pred krizo ni kaj dosti spremenil. »Ponavadi ljudje zaradi potreb kupujejo ali večjo ali manjšo nepremičnino na dobri lokaciji, z ugodno lego in po ugodni ceni.« Ob tem dodaja, da se bo v prihodnjih mesecih ponudba povečala, saj ljudje prihajajo z dopustov, prav tako pa bodo v kratkem na voljno na novo zgrajena stanovanja, ki še niso bila prodana.

Kaj določa ceno nepremičnin?

Sogovornik poudarja, da ceno nepremičnine določajo številni elementi. »Na ceno vpliva lokacija in mikrolokacija nepremičnine, stanje, v katerem je nepremičnina, če ima balkon, teraso, funkcionalno dvigalo, parkirno mesto, lega nepremičnine in infrastruktura.« Ob tem dodaja, da je cena odvisna tudi od ponudbe, torej koliko nepremičnin, ki kupca zanimajo, je na razpolago.

Večje povpraševanje po najemniških stanovanjih

Todić v prihodnjih dneh oziroma tednih pričakuje tudi povečano povpraševanje po najemniških stanovanjih, saj se v Ljubljano in Maribor vračajo študenti. Ob tem pri najemu svetuje, naj iskalci stanovanj preverijo lastništvo nepremičnine oziroma, ali ima najemodajalec, ki ni lastnik nepremičnine, ustrezno notarsko overjeno dovoljenje za oddajanje stanovanja. Sogovornik še pravi, da si je treba stanovanje pred najemom ogledati in oceniti dejansko stanje. Prav tako pa je potrebno biti pozoren tudi pri pripravi pogodbe.

 

Slovenija
Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...