Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

VIDEO: Križev pot na Svetovnem dnevu mladih minil v globoki zbranosti in molitvi

Svet | 30.07.2016, 09:58

Park Blonia v Krakovu je bil včeraj prizorišče povsem drugačnega veselja kot dan prej. Potem ko so prvo srečanje udeležencev tokratnega Svetovnega dneva mladih s papežem Frančiškom zaznamovali pesem, ples in glasno vzklikanje, je križev pot s svetim očetom minil v globoki zbranosti in molitvi.

Kar težko je verjeti, da se zmorejo mladi, ki te dni po krakovskih ulicah in trgih tako navdušeno in glasno širijo vero, upanje in ljubezen, tudi umiriti in v tišini premišljevati skrivnost Jezusovega trpljenja. Potem ko v vsakdanjem življenju nemalokrat slišijo, da ne znajo izraziti spoštovanja, so včeraj s poklekom ob posameznih postajah križevega pota svetovnih problemih, ki so jih naslavljale, dokazovali prav nasprotno. Nova močna sporočila papeža Frančiška so podprli s ploskanjem, ki je bilo povsem drugačno kot ob ostalem dogajanju na Svetovnem dnevu mladih. Z njim so, tako se je zdelo, predvsem želeli pokazati, da razumejo besede svetega očeta in njegovo željo, naj jih živijo, ko pridejo domov, naj dela usmiljenja, ki so jih spoznavali ob križevem potu, ne ostanejo le črke na papirju. "Težko je to opisati z besedami. To je treba videti. Taka velika množica, vsi so lepo sodelovali in res poslušali. Tudi Frančiškov govor je bil res zakon, res te nagovori," nam je zaupal Domen. Nina, Ana in Matic so se strinjali. "Zelo je bilo lepo, ker smo se posvetili aktualnim tematikam, kot so begunci." "Dobro je bilo." "Zelo se me je dotaknilo. Toliko misli … Vsako postajo bi lahko premišljeval en dan in bi odnesel veliko. Zanimivo je tudi samo vzdušje. Toliko ljudi je na enem mestu in ko vsi pokleknejo, je čutiti povezanost, da imamo nekaj skupnega."

Mladi so napolnili park Blonia
Mladi so napolnili park Blonia © Matjaž Križnik/ARO
Mladi Slovenci so presenečali tudi drugače. Pravzaprav so pričevali. V cerkvi Marijinega rojstva, kjer so se zbirali pri katehezah, so se tamkajšnjemu župniku vtisnili v spomin, ker so se množično odločali za zakrament sprave. "Če samo govorimo o Bogu, a se ne pogovarjamo z Njim, če samo govorimo o zakramentih, a jih ne prejemamo, je vse skupaj prazno. Presenetilo me je, da je župnik tako pozitivno videl ta odziv na zakrament spovedi," nam je povedal škof Anton Jamnik, ki jih je spremljal te dni.

Z našo mladino je bilo tudi več kot 20 duhovnikov ter redovnikov in redovnic. "Zelo vesel sem, da je letos zraven toliko duhovnikov. To nakazuje, da Cerkev tudi v tistih, ki s(m)o na voditeljski funkciji, ostaja mlada in diha z mladimi," je poudaril tajnik Medškofijskega odbora za mladino Anton Česen.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...