Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Olimpijski krogi (foto: Wikipedia)
Olimpijski krogi

Hosta: Sistemska podpora dopingu v športu ni nič novega

Svet | 22.07.2016, 17:19

Športni svet je ta teden zaznamovalo poročilo krovne protidopinške agencije, ki je potrdilo namige o dopinških goljufijah v Rusiji. Ugotovitve celo kažejo, da so imeli ruski športniki pri izvajanju dopinških kršitev sistematsko podporo države, saj je pomagala pri prikrivanju pozitivnih dopinških izidov. Športni filozof Milan Hosta je spomnil, da to ni nekaj novega, saj so veliki režimi svoj nacionalni prestiž vselej uveljavljali tudi prek športa. Preseneča ga le, da so v času, ko se dogaja veliko premikov v mednarodni politiki, na tapeti prav Rusi. Posledice so že tu - atleti te športne velesile ostajajo brez olimpijskih iger v Braziliji. Ali bo prepoved doletela tudi ostale ruske športnike, bo znano konec tedna.

Hosta zadnje dogajanje s političnega vidika povsem razume, a opozoril je, da odločitev Mednarodnega športnega razsodišča v Lozani, ki je zavrnilo pritožbo ruskih atletov proti prepovedi nastopanja v Braziliji, ki jim jo je izrekla Mednarodna atletska zveza, ne pomeni nič dobrega za samo olimpijsko gibanje. Kolektivno kaznovanje po njegovem ni le v nasprotju z olimpijskim duhom, ampak tudi osnovnim načelom pravičnosti. "Zato je odločitev častnega razsodišča presenečenje, saj tudi športniki, ki so bili dokazano čisti in večkrat uspešno prestali doping kontrole, ne smejo tekmovati oziroma lahko, a pod mednarodno olimpijsko zastavo. To je, seveda, žalitev za tako velesilo, kot je Rusija, in športnika, ki trenira desetletja, da lahko zastopa svojo državo, a ga potem zaradi sistemskega dopinga, katerega del ni bil, kaznujejo." To po besedah Hoste vodi v zaostrovanje. Tako ruski športniki kot ruske oblasti so namreč že napovedali, da se bodo obrnili na civilna sodišča. "Ne zgolj na častnem razsodišču v Lozani v Švici, pravico bodo iskali tudi v civilnem pravu. Ko se bo to enkrat začelo uveljavljati v športu, bo prineslo veliko sprememb."

Hosta je pojasnil, da je šport v funkciji političnega in ideološkega aparata svojega časa. "Duh časa danes obvladujeta kapital in rekordizacija." Hosta je prepričan, da je doping logična posledica. V tem smislu tudi ne obsoja športnikov. "Sistem sam jih pripelje do tega, da potrebujejo regeneracijo in dodatne substance."

O čistosti profesionalnega športa, tako Hosta, ni mogoče govoriti, čeprav to ne pomeni, da vsi športniki jemljejo nedovoljena poživila. "Mnogi športniki, sploh tisti, ki so najvišje, jemljejo substance, ki še niso na listi. In potem to pomeni, da so čisti. A gre zgolj za neko legalistično logiko. Ko bodo na listi, bodo pa prepovedane." Hosta ob tem opozarja tudi na kršenje športnikovih pravic.

Svet
Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...