Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Petra StoparPetra Stopar
Marijana Poznič, Lojze Dolinar, Jelena Malar in Božo Dimnik (foto: Matjaž Merljak)
Marijana Poznič, Lojze Dolinar, Jelena Malar in Božo Dimnik

Združevati na temelju zavezanosti slovenstvu

Slovenci po svetu | 20.07.2016, 13:35 Matjaž Merljak

Hitrega priznanja mlade države Slovenije pred 25-imi leti ne bi bilo brez rojakov in ne brez Svetovnega slovenskega kongresa. Ta že četrt stoletja združuje povezuje rojake po vsem svetu, ki so sicer različnih družbeno-nazorskih prepričanj, a jih druži zavezanost slovenstvu. To so na akademiji ob jubileju naglasili ugledni gostje.

Ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, je Slovenija v trenutku milostnega časa, ko ji je bila ponujena priložnost, da postane samostojna in neodvisna, začutila, da mora zadihati kot celota. To je skoraj enako pomembno kot samostojnost - dihati kot celota - v matični domovini, zamejstvu in zdomstvu. "Začutila je, da se mora povezati v eno, saj samo na ta način lahko poveže izjemne sposobnosti, s katerimi so obdarjeni Slovenke in Slovenci po vsem svetu. Kajti ta edinost lahko odpira možnosti in rodi sadove, o katerih bi sicer niti sanjati ne mogli. Zato ob 25-letnici SSK čestitam vsem, ki so na njegovem začetku in skozi vsa leta njegovega delovanja združevali moči in združevali ljudi, ki dobro v srcu mislijo. Prepričan sem, da tudi prihodnosti ne bomo mogli graditi drugače, kot v uresničevanju tega, kar beseda kongres etimološko pomenijo - srečanje, shod, sniti se, sestati se, hoditi skupaj. Gre za srečevanje med ljudmi, idejami, iskanji in za dinamiko hoje, napredovanja. Obojega ob srebrni obletnici želim SSK, vsem članom, pa se zahvaljujem za vse, kar so naredili in jim ob prazniku iskreno čestitam. Bog živi vse Slovenke in Slovence in Bog blagoslovi našo Slovenijo."

Gorazd Žmavc, Anton Mavretič, Boris Pleskovič, Stanislav Zore
Gorazd Žmavc, Anton Mavretič, Boris Pleskovič, Stanislav Zore © Matjaž Merljak

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc je pozdravil v imenu vlade RS in zaželel veliko sreče in dela. "Ponosni smo in srečni, da smo imeli to organizacijo. Brez SSK Slovenija ne bila večja, kot je danes," je dejal minister Žmavc ter dodal, da smo pred 25-imi leti Slovenci znali stopiti skupaj in tako nas je priznala tujina. Predsednica konference SSK za Argentino Marjana Poznič je v imenu krovne organizacije Zedinjene Slovenije izrekla voščilo ter poudarila, da je osamosvojitev Slovenije pred 25 leti bila velik korak k sprejemanju dejstva, da Slovenija živi tudi izven osrednjega ozemlja lastne države: "Kjer živijo Slovenci, ki se kot taki priznavajo, tam je živ tudi košček Slovenije. Malo je narodov po svetu, ki se ponašajo s tako razširjenim ozemljem."

Cvetka Žagar iz Avstralije
Cvetka Žagar iz Avstralije © Matjaž Merljak
Lojze Dolinar, v imenu konference SSK za Koroško, se je spominjal zametkov nastanka SSK na Koroškem in dogajanj pred 25-leti ter med drugim dejal: "Dejansko se nam je zgodovina nasmejala in smo zelo veliko dosegli." Cvetka Žagar iz Avstralije pa se je spominjala aktivnosti avstralskih Slovencev pred 25-imi leti, še posebej v času osamosvojitvene vojne. Naglasila je, da so bili takrat složni in dobri drug z drugim ter upa, da bo tako tudi naprej.

Božo Dimnik
Božo Dimnik © Matjaž Merljak
Zbrane je nagovorila tudi Jelena Malnar, predsednica Slovenske konference SSK. Želi, da bi SSK v prihodnosti premagoval ovire skozi vztrajno, kritično in odločno delovanje. Spomine je z zbranimi delil tudi Božo Dimnik, rojak iz Švice. Brez SSK in njegovih članov priznanja Slovenije ne bi bilo ali bi bilo zelo oteženo. Prepričevali so poslance in politike držav, v katerih živijo, da Slovenci želimo doseči samostojnost. Po njegovem jih je treba povabit v Slovenijo, da pomagajo pri težavah, ki jih imamo zdaj.

Marijana Poznič, Lojze Dolinar, Jelena Malar in Božo Dimnik
Marijana Poznič, Lojze Dolinar, Jelena Malar in Božo Dimnik © Matjaž Merljak

Slovenci po svetu
Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...