Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Petra StoparPetra Stopar
Anja Kopač Mrak (foto: Ministrstvo za delo)
Anja Kopač Mrak | (foto: Ministrstvo za delo)

Premier pri Kopač Mrakovi ugotovil vidike objektivne odgovornosti, a ne bo zahteval odstopa

Politika | 27.05.2016, 15:00 Marta Jerebič

Premier Miro Cerar za zdaj ne bo zahteval odstopa ministrice Anje Kopač Mrak zaradi odvzema otrok starim staršem na Koroškem. Ugotovil je, da ministrica ne more biti subjektivno odgovorna za nezakonitosti, da pa je zaradi nepravilnosti v postopku mogoče najti določene vidike objektivne odgovornosti, saj je za zakonito in učinkovito delovanje celotnega resorja pristojen minister. Od nje sedaj pričakuje intenzivno delo pri popravkih sistema socialne zaščite. V Desusu so nezadovoljni s programom dolgotrajne nege na domu in delovanjem mreže centrov za socialno delo. Kljub temu se zdi, da bo ministrica dobila podporo ob interpelaciji, ki jo je zaradi primera koroških dečkov proti njej vložila SDS.

Ministrica Anja Kopač Mrak meni, da uživa zaupanje predsednika vlade in v tem trenutku ne vidi razlogov, da bi sama odstopila s položaja. Ko gre za usodo ljudi, pravi, da se trudi po svoji vesti: »Dokler imam to zaupanje, da delam po svoji vesti najbolje kot lahko, da na nek način poskušam v skladu s svojimi pristojnostmi delati popravke tega sistema, toliko časa bom uživala zaupanje.«

Poudarja, da se bo popravkov delovanja socialne politike in socialne zaščite, kar od nje zahteva koalicija, lotila prednostno: »Partnerje smo že večkrat seznanili z reorganizacijo centrov za socialno delo, ki je v polnem teku. Tudi družinski zakonik bo kmalu v javni razpravi«.

V SMC in Desus bodo tako o podpori ministrici odločali v širšem smislu, ne samo za primer koroških dečkov. Koalicijski partnerji se bodo o njenem delu pogovarjali prihodnji petek, ko bo bolj jasno, kakšno podporo bo dobila v koalicijskih strankah.

Parlamentarna komisija za peticije je medtem včeraj nadaljevala obravnavo peticije civilne iniciative Pomagajmo otrokom ubite matere. Podpisalo jo je več kot 3000 ljudi zaradi načina odvzema dečkov starim staršem. A razlogov za odvzem dečkov tudi tokrat ne na zaprtem ne na odprtem delu seje niso izvedeli. »Če ne vemo, kakšni so bili razlogi za odločitev centra, se porodi dvom v to odločitev," je dejala predsednica komisije Eva Irgl, SDS. »Kolikor vem, stara starša nimata nobenih stikov z otrokoma, niti prek telefonskih klicev. Temu nestrokovnemu odvzemu otrok je asistirala tudi ministrica. Takrat je ščitila vse odločitve centra za socialne delo. Danes pa vidimo, da so se nekateri premiki že zgodili. Direktor CSD Slovenj Gradec je odstopil, kar nakazuje, da nekatere nepravilnosti so bile. Drugače si ne znam predstavljati, zakaj bi nekdo sprejel odgovornost za nekaj, kar je bilo povsem skladno z zakonom, če hočete tudi s samo vestjo.«

"Otroci so bili odvzeti na nezakonit način, ministrica za delo Anja Kopač Mrak pa je za to objektivno odgovorna," pa je dodal Vinko Gorenak.

Politika
Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...