Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Črnčec: Ne smemo se pustiti ustrahovati, soočiti se moramo s koreninami

Slovenija | 23.03.2016, 13:25

Po terorističnih napadih v Bruslju smo večkrat slišali, da niso presenetili. Po besedah strokovnjaka za varnostna vprašanja Damirja Črnčeca gre za posledico procesov, ki tečejo že več kot desetletje. Vse skupaj bo pomembno vplivalo na delovanje Evropske unije v prihodnje.

Kot je Črnčec opozoril v pogovoru za Radio Ognjišče, imata tako novembrsko dogajanje v Parizu kot zdajšnje Bruslju svoje korenine. Po napadih na ZDA 11. septembra leta 2001 je bil svet v tako imenovani vojni proti terorizmu. To terminologijo smo opustili, a hkrati smo bili priča radikalizaciji v več državah. Gre tudi za evropsko zgodbo, saj so krivci za zadnja krvava dejanja predvsem mladi, rojeni na stari celini. "Mislim, da bo treba pogledati v globino in se vprašati, zakaj so se ti ljudje pustili zradikalizirat, se nato usposobili na bojiščih Bližnjega vzhoda, se vrnili nazaj, da počnejo, kar počnejo."

Po njegovem gre za dejanja, ki so uperjena proti zahodni družbi in zahodnim vrednotam ter način življenja, kot ga poznamo. "Tukaj vidim temeljni problem na strani Evropske unije in Zahoda kot takšnega, torej sprejeti to razumevanje, da je na drugi strani nekdo, ki nas želi uničiti." Poudaril je, da bo treba to zavest prebuditi. "Šele takrat se bomo lahko začeli realno in resno soočati s tem."

Teroristični napadi v Bruslju so po Črnčecevih besedah dokaz, da absolutne varnosti ni. "Tako kot je percepcija, ko se peljemo z avtomobilom, da vsakič obstaja neko tveganje, da se vožnja ne bo končala tako, kot smo jo zastavili, bo morala priti tudi percepcija, da obstaja možnost terorizma." A kot je še dodal Črnčec, se ne smemo pustiti ustrahovati, ampak se moramo soočiti s koreninami teh dejanj.

Slovenija, Politika
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...