Jure SešekJure Sešek
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tanja DominkoTanja Dominko
Dovžanova soteska (foto: sl.wikipedia.org)
Dovžanova soteska

Razgaljeni pogled v geološki stari vek

Polno prgišče lepote | 26.02.2016, 07:30 Blaž Lesnik

V Sloveniji prevladujejo kamnine iz geološkega srednjega veka, ki mu pravimo mezozoik. Na starejše naletimo redkeje. Za pogled v stari zemeljski vek (paleozoik) se lahko zahvalimo Tržiški Bistrici, ki se je prebila čez sklade permijskih kamnin (apnencev, trbiške breče in rdečega grödenskega peščenjaka) ter izdolbla znamenito Dovžanovo sotesko.

Danes nam ta, med vsemi slovenskimi res posebna soteska, s svojo divjo razgaljenostjo nudi imeniten vpogled daleč v geološko preteklost: ob vznožju Karavank, ki so bile pred skoraj 300 milijoni let pod plitvim morjem, so reke s kopnega prinašale v morje prod, pesek in glino. Kasneje so iz tega materiala nastali konglomerati. Bloki kremenovega konglomerata nam zaradi svoje drugačnosti hitro padejo v oči. Opazujemo jih lahko že z brvi v smeri proti toku na začetku soteske, preden Bistrica vstopi v najožji del. Slikovitost soteske poudarja šest visokih kamnitih stolpov, Kušpegarjevih turnov, nad levim bregom, kjer je urejeno plezališče. Na nasprotni strani pa že od daleč nase opozarja Borova peč, kjer na kremenovem konglomeratu kraljuje rdeči bor, v zeliščni plasti na je največ šotnega mahu. Ta rastlinska združba je v Sloveniji nekaj izjemnega.

Dovžanova soteska je mednarodno zaslovela po zaslugi geologa Schellweina, ki je leta 1897 v njej odkril zelo veliko okamnin, zlasti ramenonožcev. Najbolj znan fosil iz Dolžanove soteske je luknjičarka, katere okamnela, do 5 mm velike hišic najdemo le na tem območju.

Vir: P. Skoberne: Sto naravnih znamenitosti Slovenije, 1988, www.dedi.si

Kušpegarjevi turni
Kušpegarjevi turni © www.dedi.si, Matjaž Zupanc

Polno prgišče lepote
Gaja Ana Pavliha Kržišnik & Matic Kržišnik (photo: facebook.com/marko.pavliha.5) Gaja Ana Pavliha Kržišnik & Matic Kržišnik (photo: facebook.com/marko.pavliha.5)

Poroka

Na zadnji avgustovski dan sem v župnijski cerkvi Sv. nadangela Mihaela v Krkavčah v prisotnosti družine in prijateljev do oltarja pospremil ljubo hčerko Gajo Ano, od koder jo je v zakonsko zvezo ...

Boris Tomašič z Guinnessovo knjigo rekordov (photo: omrežje X) Boris Tomašič z Guinnessovo knjigo rekordov (photo: omrežje X)

Ekipa je klicala goste, da ne bi zaspali

Založba Učila je izdala in predstavila Guinnessovo knjigo rekordov 2025. Knjiga vsebuje 2115 rekordov, od tega je 80 odstotkov novih ali posodobljenih. Vključenih je tudi sedem novih slovenskih ...

Maja Morela, Patrik Berginc, Gašper Murovec (photo: ARO) Maja Morela, Patrik Berginc, Gašper Murovec (photo: ARO)

"Pasti letnik na faksu ni nujno slabo"

Je malo v šali, malo zares povedal Patrik Berginc, ki skupaj s svojim prijateljem Gašperjem Murovcem snema svoj čisto pravi celovečerni film. Ta bo na voljo v kinematografih naslednjo jesen. ...

Šolarji pred novimi izzivi (photo: Oleksandr Pidvalnyi / Pexels) Šolarji pred novimi izzivi (photo: Oleksandr Pidvalnyi / Pexels)

Pogovor o: Šolstvo na preizkušnji

V sredini oddaji Pogovor o ob 17.00 smo osvetlili najnovejše zakonodajne spremembe, kadrovske težave in druge izzive v šolstvu. Gostili smo ministra za vzgojo in izobraževanje Darja Feldo, ...