Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Petra StoparPetra Stopar

Žrtvam trčenja vlakov na Bavarskem na pomoč priskočili tudi duhovniki

Svet | 10.02.2016, 13:29

Dan po tragični nesreči trčenja dveh vlakov pri Bad Aiblingu na Bavarskem, v kateri je življenje izgubilo deset ljudi, preiskovalci še niso sklenili z delom. Po poročanju medijev naj bi šlo za človeško in ne tehnično napako. Rezultati preiskave, vsaj delni naj bi bili znani v prihodnjih dneh. Sicer pa so se poleg državnega vrha z žalostjo in s povabilom k molitvi odzvali tudi predstavniki verskih skupnosti.

Potem, ko je bavarska policija z davišnjim sporočilom, da so v razbitinah včerajšnjega čelnega trčenja vlakov pri Bad Aiblingu našli truplo enajste žrtve, presnetila so kasneje to informacijo zanikali. Popravili so se in sporočili, da število smrtnih žrtev ostaja deset, obenem pa dodali, da - potem ko so znova preverili sezname potnikov - nikogar več ne pogrešajo. Dodali so še eno dobro novico: da med ranjenimi v bolnišnici ni nihče več v življenjski nevarnosti, zato so optimistični in verjamejo, da število mrtvih ne bo več naraslo. Zakaj sta se vlaka včeraj znašla na istem tiru, zaenkrat še ni znano, bi pa naj po poročanju nemških medijev šlo za človeško in ne tehnično napako. Preiskava naj bi šla v smeri dela prometnikov in kretničarjev. Že sinoči pa so se mnogi svojci in prijatelji umrlih in poškodovanih zbrali v cerkvi v Bad Aiblingu, med njimi tudi prijateljica ene od žrtev.

"Tako dober, prijeten človek je bil," je dejala prizadeta faranka. Odzval pa se je münchenski nadškof kardinal Reinhard Marx. "Naše misli in sočutje so namenjeni žrtvam te nesreče," je kardinal zapisal v svoji izjavi. Moli za žrtve in njihove svojce. Tudi evangeličanski deželni škof Heinrich Bedford-Strohm je obljubil sočutje in molitev. "Strašno je, ko se pelješ na delo in si sredi vsakdanjega življenja, pa se nenadoma zgodi nekaj tako hudega," je zapisal omenjeni škof.

V nesreči je bilo udeleženih približno 150 ljudi, več kot 50 je bilo poškodovanih. Med poškodovane sta že prišla dušna pastirja obeh Cerkva. Po svojih močeh poskušata z nasveti in duhovno bližino pomagati prizadetim.

Svet, Cerkev po svetu
Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...