Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

Nadškof Cvikl: Krščanska edinost je vzor vsake edinosti

Slovenija | 21.01.2016, 12:52

Mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl je sinoči v Domu sv. Jožefa v Celju predaval o Krščanski edinosti, kot vzoru sleherne edinosti.

Edinost med vernimi, še posebej med krščanskimi cerkvami pomeni več edinosti v tem razdeljenem svetu, pa je opozoril mariborski nadškof Alojzij Cvikl in dodal, da je v današnjem svetu vse manj prostora za človeka in tudi za Boga. "Miselnost, ki usmerja ta tok razvoja je človek, ki je sam sebi zadosten. Ki misli, da ne potrebuje ničesar, da je on tisti, ki postavlja merila vsega. Tako se svet vrti v nekem začaranem krogu."

V nadaljevanju je dejal, da je medverski dialog izjemno pomemben, saj je cilj tega spoznavanje drugega. "Ko nekoga poznam mu lahko tudi bolj zaupam. Predvsem pa je tudi cilj premagovanje napetosti, ki so velikokrat in otežujejo življenje in sobivanje."

Nadškof Cvikl je še dejal, da je krščanska edinost vzor vsake edinosti. "Nobena krščanska skupnost ne sme biti lačna in žejna. Občestvo z Bogom se vedno odraža v mojem odnosu do bližnjega. Zato je pri tem tako pomembna dimenzija dobrodelnosti in tudi vrednote kot so pravičnost, svoboda, spoštovanje drugega, dostojanstvo."

V Domu sv. Jožefa Celje v letošnjem pastoralnem letu nadaljujejo z razmišljanji in pogovori o spravi našega naroda. Glede na to, da obhajamo leto Božjega usmiljenja, spravo pa je moč doseči le v tej luči, so tej temi posvetili dodatno pozornost in tako povabili k sodelovanju vseh šest slovenskih ordinarijev, ki bodo odprli nove, še posebej Cerkvene vidike razmišljanja in delovanja za spravo v naši domovini, kakor tudi širše. Prvo razmišljanje z naslovom Temeljne postavke naše človeške edinosti je imel ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...