Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Predsednik SDS Janez Janša v pogovoru z novinarko Urško Hrast. (foto: Alen Salihović)
Predsednik SDS Janez Janša v pogovoru z novinarko Urško Hrast.

Janša: Najprej je treba normalizirati državo

| 30.12.2015, 13:30

»Po 25 letih je Slovenija osamosvojena, ni pa še osvobojena. Ko smo glasovali za samostojnost, smo verjeli, da bo to prišlo prej,« je v pogovoru za Radio Ognjišče povedal predsednik SDS Janez Janša. Z njim smo se pogovarjali tudi o aktualnih zadevah, delu vladajoče ekipe, o načrtih SDS za prihodnje obdobje.

Prvak SDS Janez Janša na vprašanje, kje je Slovenija po 25 letih, ugotavlja, da institucije ali pa združbe, »ki so nastale v samostojni slovenski državi, na prireditvi mahajo z istimi jugo komunističnimi zastavami, s katerimi so mahali pred 25 leti tisti, ki so bili za Jugoslavijo in proti Sloveniji. Če pogledamo življenje v Sloveniji v zadnjih 25 letih vidimo, da so tisti, ki so samostojni Sloveniji javno nasprotovali, doživeli v tej državi, ki je nastala proti njihovi volji, neverjetno promocijo. Ne le, da imajo neverjetno pokojnine, imajo tudi vse možne nazive /…/ Človek, ki je najbolj nasprotoval osamosvojitvi in Slovenski vojski, je postal obrambni minister, g. Roman Jakič. Absurda je bilo izjemno veliko.« Janša zato pravi, da zato lahko govorimo, da ideali, za katere smo glasovali takrat, v celoti še niso uresničeni, da imamo svojo državo, ampak ta ni domovina za vse. Po Janševih trditvah se še vedno nekatere obravnava kot drugorazredne. »Še vedno nismo uspeli pokopati vseh mrtvih, še vedno se kot mainstream propagira lažni mit o NOB. Tu nas čaka še veliko dela. Ta zastranjenost ima tudi zelo praktične posledice. Razvoj je počasnejši, zaradi možnosti zlorab državnih institucij živimo slabše, pokojnine in plače so nižje, mladi iščejo delo v tujini namesto doma, kjer je dovolj možnosti.« Slovenci smo pravzaprav isti narod kot pred 25 leti, pa vendarle se zaradi tega, zaradi stvari, ki jih je zgodovina zavrnila kot nepravilne, odločitve proti osamosvojitvi, so nekateri promovirani, drugi postavljeni v nek drugorazredni položaj. To, tako Janša, ustvarja družbeno klimo, ki ni dobra. Zamegljuje bistveno vprašanje, kaj je prav in kaj narobe. Družba lahko normalno funkcionira, če se nekje v osnovi ve, kaj je prav in kaj narobe, kjer je dobro nagrajeno, tisto, kar je slabo, pa zavrnjeno. Samo z zakoni tega ni možno predpisati.

Režimski mediji in represija

O družbenih podsistemih, kjer ni bilo nobenih sprememb na boljše oziroma kjer je po Janševem prepričanju stanje enako ali celo slabše kot zadnja leta pred komunizmom, so nacionalni oziroma režimski mediji ter represija, torej tožilstvo, sodstvo in del policije, ki po Janševih besedah še vedno nastopa kot politična policija. »Na čelu teh institucij so ljudje, ki so v bivših sistemih bistveno kršili človekove pravice, pa so bili kljub temu imenovani na ta mesta v samostojni Sloveniji, vendar je tako stanje posledica izkrivljenosti zavesti, tudi informacij, ko se nekaj, kar je slabo, sprevrženo, prodaja kot dobro in obratno, ko tisti, ki so kršili ČP, predavajo o ČP in podobno. Taka družba ne more normalno funkcionirati.« Janša ugotavlja, da ravno rezultat zadnjega referenduma kaže, da v Sloveniji vendarle obstaja na stotisoče glasov razuma ljudi, ki znajo presejati med tem, kar je prav in kaj narobe, kar je normalno in kar sprevrženo. »Zdaj vendarle živimo čas, ki obeta, ki predstavlja rojstvo nekega novega upanja. Legitimnost oblasti, ki jo imamo, je vprašljiva, zato se sesuva sama vase. Posledice čutimo vsi. Skrajni čas je, da se ta ljudski glas, ki se je na referendumu prebudil, ponovno aktivira na naslednjih volitvah, ki bodo gotovo predčasne, ker ta oblast do konca mandata ne bo zdržala, ker je grajena na pesku. Predčasne volitve, že tretje po vrsti, so dejstvo. Vprašanje je samo, kakšno prevaro bodo do takrat spet pripravili.« Po Janševem je največja dilema, kdo bo naš glavni tekmec za relativno večino. »Zagotovo ne stranke, ki so danes v vladi. Vedno nekaj mesecev pred volitvami predstavijo nek nov obraz, neobremenjen … Čez nekaj mesecev ta iluzija pade, škoda pa je narejena.« Janša je povedal, da je dva »uspeha« zdajšnja vlada v preteklem letu vendarle dosegla. »Protiustavno je poslancu opozicije vzela mandat in poskušala je ukiniti spol. Drugače pa se ukvarja zgolj s spuščanjem dimnih signalov ali pa držanjem maske tistim, ki so iz slovenskih bank pokradli milijarde in pod krinko raznih hišnih preiskav. Zadaj potekajo neki procesi, ki imajo zelo težke kadrovske posledice.« Navedel je menjave vodstva DUTB, SDH in podobno.

»Vlada igra prevozniško podjetje«

Način spopadanja z begunsko krizo je prvak SDS v nekaj primerih ocenil kot nepravočasne. Tehnične ovire po njegovem razburjajo lokalno prebivalstvo, ker se jih po njegovem postavlja tam, kjer ni potrebe. »Hrvaška dostavlja migrante v vlakih in Slovenija jih večinoma odpremlja v vlakih. Vlada igra prevozniško podjetje, ki ga plačujemo davkoplačevalci. Številke so pa grozljive, med 3 in 5 tisoč vsak dan. Letos več kot milijon registriranih, med njimi je zelo malo beguncev. Evropa se z zamudo končno spopada s tem problemom. Nastaja nova pomorska in mejna straža, agencija, ki nastaja zaradi dveh držav, ki ne spoštujeta schengenskih pravil pri vstopu migrantov v EU, to sta Grčija in Slovenija.« Janša je dejal, da bi Slovenija lahko tako kot Madžarska pravočasno zavarovala meje. Opozoril je, da severne države zapirajo meje, zato se bo begunski val razlil po celotni EU. Kot je opozoril, Evropa ne more sprejeti vseh 50 ali 60 milijonov ljudi, ki bi radi živeli tu, lahko pa pomaga tem državam s pravo politiko, da ljudem ne bo več treba bežati, v nasprotnem bo v Evropi nastal kaos kot v državah, iz katerih ljudje bežijo. Prvak opozicije kljub temu ocenjuje, da je Evropa preko kritične točke, ko bi lahko govorili o dezintegraciji, smo pa po njegovem plačali visoko ceno.

Strokovni svet največje opozicijske stranke pripravlja rešitve za boljše upravljanje z državo. SDS ima program še iz prejšnjih mandatov, ki po Janševih zatrdilih v 80 odstotkih še vedno drži, ker gre za preizkušane rešitve. »Slovenija se lahko v relativno kratkem času ob izdatni večini za recimo demokratični pol v slovenskem parlamentu zelo hitro obrne na pravo pot, začnemo napredovati, loviti razvojni zaostanek in hkrati odpravljati duhovni zaostanek za normalnostjo, ki smo ga pridelali v zadnjih 25 letih na 50 let podlage.« Prednostna naloga SDS bo normalizacija države oziroma izenačitev izhodiščnih možnosti, da bo po Janševih besedah napredoval tisti, ki je bolj sposoben, se bolj trudi, več vlaga vase, in bo pošteno delo tudi pošteno plačano. V načrtu SDS je tudi odločno poseči v podsisteme, ki do zdaj niso bili reformirani, da se stvari postavijo na svoje mesto. Demokratični lok, tako Janša, potrebuje okrepitve, mogoče še kakšnega partnerja, nič pa ne bi imeli proti, če bi nastala še kakšna zares liberalna stranka, kar prinese določeno okrepitev na gospodarskem področju.

Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...