Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Petra StoparPetra Stopar
Adventni venec (foto: Rok Mihevc)
Adventni venec

V adventu skupaj utrdimo kreposti: modrost, pravičnost, srčnost in zmernost

| 29.11.2015, 12:44

Kako bomo doživeli praznike, je odvisno od nas samih: ali bomo očistili naše jasli oziroma srce, da se bo v njem rodil Jezus? Skupaj stopimo na pot pričakovanja in v adventu utrdimo naše kreposti: modrost, pravičnost,srčnost in zmernost.

"Spodbujali se bomo, da bi se poglobili vase, utrdili odnos z Bogom in vsemi ljudi, ki so nam poslani in darovani v življenju," o letošnjih adventnih spodbudah pravi njihova avtorica, naša sodelavka Mateja Feltrin Novljan in dodaja: "Radi bi bili prijazna spodbuda in sočutna pomoč v življenju slehernega človeka." Adventne spodbude lahko slišite v našem radijskem programu, jih preberete na naši spletni starani (klik na pasico zgoraj desno) in v socialnih omrežjih.

V nadaljevanju pa še nekaj o smereh letošnjih razmišljanj:

Ob prvi svečki prosimo za modrost

Že stara zaveza je videla v modrosti vir vseh kreposti, modrost uči zmernost, pravično, srčnost, mimo tega ni nič koristnejšega ljudem v življenju. Razumnost ne ostaja samo pri spoznanjih, ampak vodi k dejanju, pomeni predvsem poznavanje življenja in prihaja iz temeljev zdrave in urejene notranjosti. Kdor ni notranje urejen, nima modrosti.

Z drugo svečko si prizadevamo za pravičnost

V svetopisemskem jeziku ima beseda pravično širši pomen kakor v vsakdanji rabi, kjer označuje spoštovanje tujih pravic. Sveto pismo govori tudi o svetosti. Pravične človek je tisti, ki v sebi nosi odsev božje pravičnosti. Pravičnost potrebujemo v našem zasebnem življenju, predvsem pa v družbi. Ko bo v nas pravičnost, se bomo hkrati borili proti sebičnosti in živeli pravo pokorščino.

V soju plamena tretje svečke naj vzplamti srčnost

Srčnost je krepost volje, s katero premagujemo strah, da nam pogum, da se lotimo tudi težkih stvari in potem vztrajamo pri tem delu in ne omagamo na polovici. Radi bi postali bolj srčni ljudje, da bi bili pripravljeni delati dobro, zares in ne samo približno. Apostol Pavle pravi: „Vse premorem v njem, ki mi daje moč,“ (Flp 4, 13). Srčnost bomo krepili ob velikodušnosti, potrpežljivosti in stanovitnosti.

Četrti plamen nas bo spodbujal k zmernosti

Človeška čutna narava je ustvarjena tako, da rada uživa, kar ji ugaja in prija. To uživanje samo na sebi ni nič slabega, če ima prave meje. Če jih prekoračimo, postanemo sužnji sami sebe. Pot zmernosti je pot osvobajanja od vsega, kar bi moglo človeka ponižati.

Vabljeni, da skupaj pripravimo tople jasli za Gospoda!

Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...