Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Petra StoparPetra Stopar
Gostitelja izrednega vrha procesa Brdo v Zagrebu. (foto: slovenia.times.com)
Gostitelja izrednega vrha procesa Brdo v Zagrebu.

V Zagrebu okrepljeni varnostni ukrepi pred vrhom procesa Brdo

| 24.11.2015, 14:02

Voditelji držav zahodnega Balkana ter visoka predstavnika EU in ZDA bodo v Zagrebu jutri iskali način, kako v napetem ozračju zagotoviti mir in varnost na zahodnem Balkanu. Srečanje tako imenovanega Procesa Brdo gostita predsednika Hrvaške in Slovenije.

 

Zaradi morebitnih terorističnih napadov, ki v zadnjem času grozijo Evropi, pa tudi zaradi prihoda ameriškega podpredsednika Josepha Bidena v Zagrebu veljajo posebni varnostni ukrepi.

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović in predsednik Borut Pahor sta podrobnosti pred izrednim sestankom usklajevala na nekajurnem nedeljskem srečanju v Ljubljani. Gre za prvi izredni vrh pobude Brdo, k čemur kličejo, kot pravi predsednik Pahor, trenutne varnostne razmere na tem območju, pa tudi stanje nezaupanja med državami.

»Prvič se bo zgodilo, da bo tema zasedanja varnost. To je bila doslej tabu tema zaradi velikih razlik ob začetku te iniciative, pozneje smo se tej temi bolj ali manj izogibali.«

Povabljeni so vsi predsedniki držav zahodnega Balkana, ameriški podpredsednik Joe Biden, predsednik Evropskega sveta Donald Tusk, avstrijski predsednik Heinz Fischer in nemški zunanji minister. Osrednji namen srečanja je potrditev evropske perspektive držav zahodnega Balkana. Gostitelja srečanja si predvsem želita, »da bi v zaključni deklaraciji sprejeli skupno oceno, da je za uspešno in humano reševanje migracijskega vala bistvenega pomena, da zmanjšamo število pribežnikov po tej poti.«

Pahor je poudaril, da se je treba dogovarjati, hrvaško predsednico pa je obvestil, da si Slovenija želi na meji čim prej spet uvesti običajen schengenski red. »Prepričana sem, da postavitev ograj na meji ne bo sprožila sporov in ne bo prejudicirala mejnega vprašanja med državama,« je povedala hrvaška predsednica. Ta pravi, da je rešitev na grško-turški meji, kjer je treba jasno razločevati med begunci in ekonomskimi migranti, da se lahko ugotovi, kdo ima pravico do azila v Evropi.

Tusk naj bi na srečanju potrdil predvsem širitveno agendo Evropske unije in prizadevanja držav Zahodnega Balkana po članstvu, Biden pa naj bi to v imenu ZDA podprl in vzpodbudil ter državam regije zagotovil, da lahko računajo na ZDA.

Na drugi strani naj bi bilo glavno sporočilo sredinega vrha zagotovilo, da ima vsaka država v regiji pravico samostojne izbire, v katere mednarodne povezave se bo vključevala, druge pa ji tega ne smejo preprečevati, napovedujejo v diplomatskih krogih, ki pripravljajo konferenco.

Na vrhu bodo spregovorili tudi o varnostnih politikah ter perečem varnostnem problemu, ki izhaja iz begunskega vala. S tem posredno povezana tema bo sodelovanje v boju proti terorizmu, zlasti skupini Islamska država, in o problemu tujih borcev v regiji.

Voditelji držav udeleženk vrha procesa Brdo Brioni se bodo sešli že nocoj, ko je napovedana večerja s predsednikom Evropskega sveta Tuskom, ki bo tako kot Biden častni gost srečanja v sredo.

Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...