Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

V obtoku nov bankovec za 20 evrov

Svet | 25.11.2015, 08:43 Andrej Šinko

V 19 državah območja z evrom, tudi Sloveniji, je od danes v obtoku nov bankovec za 20 evrov. Po bankovcih za pet in deset evrov je to naslednji bankovec v seriji Evropa, ki imajo izboljšane zaščitne elemente.

Nov zaščitni element je portretno okno, ki je vdelano v hologramski trak, ob pogledu proti svetlobi postane okence prozorno in pokaže se portret mitološke Evrope, ki je viden z obeh strani bankovca. Zaščitni elementi so tudi reliefni tisk ob robovih bankovca, vodni znak s portretom Evrope, številko 20 in osrednjim arhitekturnim motivom ter večdelni hologram in smaragdno zelena številka, ki ob nagibu spremeni barvo.

Novi bankovci bodo v obtok prihajali postopoma, tako da ni pričakovati, da lahko ljudje že danes zjutraj na bankomatih ali bančnih okencih dobili nove bankovce, pravijo v Banki Slovenije. Danes bodo v obtok dali prvih 500.000 novih bankovcev. Stari bankovci bodo ostali v veljavi. Kako dolgo bo trajal vzporedni obtok, še ni znano, bo pa to objavljeno precej časa vnaprej. Stare bankovce, tudi ko se njimi ne bo dalo več plačevati, bo še vedno mogoče zamenjati na Banki Slovenije.

Posebnih težav ob uvedbi novega bankovca v Banki Slovenije ne pričakujejo. Možno je sicer, da vsi lastniki avtomatov, ki sprejemajo gotovino, še niso prilagodili svojih naprav. Evropska centralna banka bo po novih petaku in desetaku, ki sta v obtoku od maja 2013 in septembra 2014, ter dvajsetaku postopoma zamenjala tudi bankovce za 50, 100, 200 in 500 evrov. Naslednji bo na vrsti novi petdesetak, ki naj bi v obtok prišel v prvi polovici leta 2017.

Svet
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...