Maja MorelaMaja Morela
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Tanja DominkoTanja Dominko

Celjska škofija danes začenja slovesnosti ob 10. obletnici ustanovitve

Cerkev na Slovenskem | 22.11.2015, 11:00 Marta Jerebič

Celjska škofija danes začenja slovesnosti ob 10. obletnici ustanovitve. V stolnici se bo ob 15. uri začela sveta maša, ki jo bo daroval škof Stanislav Lipovšek. To bo hkrati praznovanje ob 26. novembru – rojstnem dnevu bl. škofa Antona Martina Slomška, ki je zavetnik škofije. Obeležujejo pa tudi obletnico posvetitve stolnice, ki jo sicer obhajajo 25. novembra. Rdeča nit praznovanja 10. obletnice škofije je nadaljevanje, uresničevanje, dograjevanje in aktualizacija župnijskih načrtov pastoralne prenove škofije.

Celjska škofija bo 10. obletnico ustanovitve obhajala 7. aprila prihodnje leto. Kot je že aprila letos na tiskovni konferenci poudaril celjski škof Stanislav Lipovšek, bodo vse prireditve in slovesnosti do takrat potekale pod Slomškovim geslom Sveta vera bodi vam luč, materni jezik pa ključ do zveličavne narodove omike.

"Sveta vera bodi vam luč, materni jezik pa ključ do zveličavne narodove omike. Prvi del gesla je za današnji svet zelo pomenljiv. Potrebujemo luč in moč, da bomo zmogli preiti različne izzive.«

Posebna pozornost pri obhajanju 10. obletnice škofije bo namenjena pastoralni prenovi. Člani župnijskih pastoralnih svetov bodo tako na začetku današnjega bogoslužja predstavili pastoralno prenovo celjske škofije, kakor jo usmerja krovni dokument pastoralne prenove »Pridite in poglejte«. Vodja pastoralne službe v celjski škofiji Miha Herman je na tiskovni konferenci aprila povedal, da so člani ŽPS-jev razmišljali predvsem o petih pastoralnih izzivih (k izvirom, poklicanost in poslanstvo, živa občestva, sočutje in pravičnost, odpuščanje in sprava).

Ob bližnji deseti obletnici bodo spodbujali, da pastoralni načrti, ki so nastali na podlagi omenjenih izzivov, ne bi ostali v predalih kot dobre želje, ampak bi jih uresničevali v praksi, je še dejal Herman.

Cerkev na Slovenskem
Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...