Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Petra StoparPetra Stopar

Ferfila o ameriških predsedniških kandidatih in Severni Koreji

Svet | 18.08.2015, 18:50 Petra Stopar

Kampanja pred ameriškimi predsedniškimi volitvami v letu 2016 je v razmahu. Pred časom je v televizijskem soočenju na televiziji Fox pozornost vzbudil provokativen nastop republikanskega kandidata, uspešnega in bogatega poslovneža Donalda Trumpa. Njegove izjave mejijo na nestrpnost in rasizem, je zelo „polarizirajoča“ osebnost, ki deli, je v pogovoru za naš radio ocenil strokovnjak za mednarodne odnose Bogomil Ferfila.

Trump si je s svojimi izjavami brez dlake na jeziku zagotovil vodilni položaj v gruči republikanskih kandidatov in ameriški mediji ga morajo jemati resno. Na uglednem programu televizije NBC je dobil priložnost za podrobnejšo predstavitev svoje politike priseljevanja, s katero je eksplozivno začel svojo kampanjo, ko je mehiške priseljence označil za posiljevalce in morilce. Voditeljici televizije Fox je ob vprašanju, da je ženske doslej med drugim označil za debele prasice, psice in umazane živali, na hitro odvrnil, da nima časa za politično korektnost in če ji to ni všeč, mu je pač žal. Pri tem je namignil, da bi lahko bil tudi do nje še bolj nesramen.

Kljub temu, da so strokovne analize in politika napovedovali, da bo Trump propadel kot republikanski kandidat za predsednika ZDA v kratkem času, je predstojnik katedre za ameriške, nemške in svetovne študije na Fakulteti za družbene vede prof. dr. Bogomil Ferfila dejal, da bo „prej ali slej bodisi sam odstopil bodisi bo izpadel proti drugim resnejšim kandidatom“.

Kot pomanjkljivost številka ena je Ferfila označil dejstvo, da Trump ni politik in tudi če bi bil, ne bi smel uporabljati negativnih in diskriminatornih izjav glede žensk in manjšin. Zaradi tega tudi nima podpore znotraj republikanske stranke. „Mislim, da je več kot petdeset odstotkov republikanskih volivcev izjavilo, da njega ne bi nikoli volilo.“ Čeprav nekateri njegovi predlogi sodijo v demokratsko stran – predlaga visoko obdavčenje bogatih – mu „veliko manjka“. Med njegovimi prednostmi Ferfila omenja poslovne sposobnosti, denar in voljo do zabave, „ker ameriška politika je šov“.

Sloveniji je Trump poznan predvsem po dejstvu, da je poročen s Slovenko Melanijo Knavs. Newyorški milijonar glede na ankete nima veliko možnosti za zmago na splošnih volitvah proti demokratu. Na demokratski strani kot najverjetnejša glavna kandidatka prevladuje nekdanja prva dama ZDA Hillary Clinton. A po mnenju profesorja večina ljudi „ni prav dosti navdušena niti nad Jebom Bushem niti nad Clintonovo, ki še vedno funkcionirata kot najverjetnejša kandidata“ za končno bitko za predsedniški stolček.

Vabljeni k poslušanju pogovora, v katerem raziskovalec mednarodnih odnosov prof. dr. Bogomil Ferfila komentira tudi aktualno dogajanje v Severni Koreji.

Svet
Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...