Jože BartoljJože Bartolj
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tone GorjupTone Gorjup

Slišite šepet s šestih metrov?

| 03.08.2015, 20:36 Blaž Lesnik

V tokratni zdravstveni oddaji smo govorili o sluhu, naša gostja, ki je odgovarjala tudi na vprašanja poslušalcev, je bila specialistka otorinolaringologinja Nina Božanič Urbančič. Dober sluh je pomembna sestavina vsakdanjega življenja, za katero moramo skrbeti od rojstva naprej.

Rodimo se z določenim številom čutnic za sluh, vsako leto pa jih nekaj propade iz različnih razlogov. Okrog šestdesetega leta se to že pozna pri sluhu - oseba slabše sliši. Najprej začnejo pešati visoke frekvence. Slabši sluh pa ne pomeni, da vse slišimo enako, le tišje. Dejansko človek z okvaro sluha govora ne razume več vsega razločno, saj so določeni zvoki visoko -, drugi pa nizkofrekvenčni. Tako določenih zvokov v besedi ali stavku več ne zazna. 

V Sloveniji je naglušnih 10 % ljudi
V strokovnem smislu je zdrav sluh tisti, s katerim slišimo šepet z razdalje šestih metrov. Čiste tone slišimo v razponu od 10 do 15 decibelov. Pri audiometrijskem testiranju preizkušajo frekvence govornega območja (od 500 do 4000 Hz), prag je 10 decibelov. 

Starostno pešanje sluha je mogoče upočasniti
Za sluh je treba skrbeti že od mladosti naprej. Pomembno je izogibanje hrupu. Če to ne gre (zaradi narave dela), je potrebno uporabljati zaščito za sluh. Negativno lahko na sluh vplivajo tudi nekatera zdravila. To so določeni antibiotiki, nekateri citostatiki... Pomembna pa je tudi zdrava, uravnotežena prehrana.

Težave s sluhom pestijo mnoge tudi po svetu
Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije se z izgubo sluha srečuje že 360 milijonov ljudi po svetu, predvidevajo pa, da bo težave s sluhom leta 2025 imelo že okoli 900 milijonov ljudi. V Sloveniji je približno 70.000 uporabnikov slušnih aparatov, po podatkih Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije pa se letno izda 13.000 novih slušnih aparatov.

Zaskrbljujoči so tudi izslediki študije Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki je leta 2013 ugotovil, da dobra petina mladostnikov s svojimi navadami poslušanja tvega, da bo pri njih v večletnem časovnem obdobju prišlo do poškodbe sluha.

Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...