Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

Papež prihaja na Kubo kot misijonar usmiljenja

Svet | 01.07.2015, 09:18 Marjana Debevec

Papež Frančišek bo med 19. in 22. septembrom obiskal Kubo. Ob tej priložnosti so tamkajšnji škofje objavili posebno sporočilo. V njem izražajo veselje kubanske Cerkve, ki bo svetega očeta sprejela v zgodovinskem trenutku, zaznamovanem z upanjem na prenehanje napetosti z Združenimi državami Amerike. Pogajalski skupini ZDA in Kube sta namreč dosegli dogovor o ponovnem odprtju veleposlaništev in s tem formalni obnovi diplomatskih odnosov, ki so bili prekinjeni leta 1961.

Kubanski škofje v pismu vernikom poudarijo pomen sporočila sprave in miru med ljudstvi, ki ga spodbuja Petrov naslednik. Izpostavijo dejstvo, da je Frančišek že tretji papež, ki jih bo obiskal in da je imela poleg Kube enak privilegij le še Brazilija.

Sv. Janez Pavel II. je bil prvi papež, ki je obiskal državo t.i. 'nenehne revolucije' in sicer leta 1998 kot 'Glasnik resnice in upanja'. Štiri leta zatem so na otoku sprejeli Benedikta XVI. kot 'Romarja dejavne ljubezni,' papež Frančišek pa prihaja kot 'Misijonar usmiljenja.'

Škofje so zapisali, da vsi na tem svetu, tudi Kuba, potrebujemo usmiljenje. Zato kubanska Cerkev vabi vsako skupnost na otoku, da se duhovno pripravi na papežev obisk. V ta namen predlaga, da bi bili prvi petki v juliju, avgustu in septembru dnevi posta in molitve v prošnji za usmiljenje. V noči s 17. na 18. september, na predvečer papeževega obiska, je predvideno molitveno bdenje, med katerim bodo Boga prosili, da bi mogli odpreti srce, poslušati in sprejeti sporočilo upanja in usmiljenja, ki ga bo prinesel papež Frančišek.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...