Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Okoljsko ministrstvo prejelo evropsko sodbo zaradi kršenja zakonodaje o odpadkih

Politika | 22.07.2015, 10:45 Petra Stopar

Sodišče Evropske unije je pritrdilo Evropski komisiji v tožbi proti Sloveniji, češ da je naša država kršila evropsko zakonodajo o odpadkih. Ugotovilo je, da ni pravočasno odstranila nezakonitih odpadkov v Bukovžlaku in zemeljskih izkopov z nevarnimi snovmi na območju Stare Cinkarne. Sloveniji grozi denarna kazen, ki bi lahko znašala približno deset tisoč evrov. Za sanacijo območja pa bo treba nezakonito odmetane odpadke ustrezno predelati in odstraniti skladno s predpisi.

Bruselj je ugotavljanje kršitev zakonodaje sprožil novembra leta 2012, ko je Slovenija dobila prvi opomin. Ker je bilo odpravljanje posledic z odlagališč, zaradi katerih sta po mnenju komisije resno ogrožena zdravje ljudi in okolje, prepočasno, se je v začetku lanskega leta odločil za tožbo.

Na ministrstvu za okolje in prostor so razsodbo Sodišča Evropske unije uradno prejeli včeraj popoldne in povedali, da pričakujejo poziv Evropske komisije, naj jih v dveh mesecih obvestijo o potrebnih ukrepih. Če ti v ustreznem času ne bodo sprejeti, nam bo komisija izdala uradni opomin, v katerem bo opozorila na denarne kazni, ki jih lahko v primeru neizvršitve sodbe predlaga sodišču Evropske unije.

Na ministrstvu so ob tem poudarili, da so k reševanju več let nerešene problematike pristopili v začetku mandata in da je treba najprej izvesti vse popravljalne ukrepe za odpravo kršitev. Sanacija gradbišča Gaberje - jug bo končana predvidoma naslednji mesec. Sanacija odlagališča Bukovžlak bo trajala dlje časa, predvidoma do konca naslednjega leta. Tukaj so stroški nujnih del za letos ocenjeni na 50.000 evrov, prišli bodo iz proračuna, za drugo leto pa bo potrebnih približno milijon evrov in pol sredstev za sanacijo. Iz ene od študij izhaja, da so na območju Bukovžlaka pretežno gradbeni odpadki, zemeljski izkopi in še drugi neidentificirani odpadki. Pojavili bi se lahko tudi nevarni odpadki.

Na območju stare Cinkarne, ki je 500 metrov oddaljeno od središča Celja in kjer so prav tako izmerili visoke ravni strupenih težkih kovin, pa sanacija pod vodstvom celjske občine poteka od sredine lanskega avgusta. Dela izvaja šentjurski Stonex. Na občini so pojasnili, da je predelava onesnažene zemljine v sklepni fazi. Predvideni rok za končanje predelave se izteče konec tega meseca, vendar je občina od Stonexa prejela nov predlog za podaljšanje roka, o katerem pa se še ni odločila.

Politika, Evropska Unija, Hrana in okolje
Duhovnik Sandi Koren (photo: splet) Duhovnik Sandi Koren (photo: splet)

V večnost je odšel duhovnik Sandi Koren

V večnost je danes ponoči odšel duhovnik Sandi Koren, je sporočil župnik v Mozirju Vinko Čonč. Dolgo so ga spremljale različne bolezni, astma, diabetes, leta 2018 so mu odkrili tumor v želodcu, ki ...

Maja Morela in Katja Sreš iz Društva ekologi brez meja (photo: ARO) Maja Morela in Katja Sreš iz Društva ekologi brez meja (photo: ARO)

V plastični posodi golaž namesto sladoleda

Letno v Sloveniji nastane več kot 66 tisoč ton odpadkov plastike, od tega tretjina predstavlja embalažo za enkratno uporabo. Globalno letno proizvedemo 380 milijonov ton plastike, pri čemer ...

dr. Ludvik Toplak (photo: Tanja Dominko) dr. Ludvik Toplak (photo: Tanja Dominko)

Naš gost: dr. Ludvik Toplak

Dr. Ludvik Toplak, pravnik in rektor, nekdanji veleposlanik, je v svoji bogati karieri pustil pečat na številnih področjih, vključno z diplomacijo in politiko. Njegovo življenje se je začelo v ...