Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Vojaški vikar Plut si v državi želi več optimizma

Slovenija | 25.06.2015, 09:55 Tanja Dominko

V oddaji Pogovor o, ki smo jo tokrat predvajali v prazničnem četrtkovem dopoldnevu, smo gostili vojaškega vikarja dr. Jožeta Pluta, ki ta položaj zapušča in se seli v župnijsko pastoralo. Zaupal nam je, da je hvaležen, da imamo Slovenci svojo državo, nekateri narodi je namreč nimajo. „Ko človek malo razmišlja in potegne črto, si reče Bogu hvala, da imamo svojo državo, čeprav smo majhen narod.“ To, da smo leta 1991 dobili svojo državo, je po njegovih besedah tudi sad vseh mučencev, ki so padli v vojnah na slovenskih tleh v želji, da ubranijo svoj dom.

„Meni vedno srce prepeva ob misli, kako lepo je, da imamo svojo državo, saj imam izkušnjo prejšnje države, totalitarnega sistema, posebne vojske, ki je takrat funkcionirala drugače navznoter in navzven, polja odnosov in služb so bila popolnoma pomešana. Denimo, ko sem bil pri vojakih, sem bil zaprt zato, ker sem šel k maši, to se v demokratični državi ne more zgoditi.“ Dr. Jože Plut vedno izobesi državo na dan državnosti in pravi, da ga tisti, ki ga dobro poznajo, vedo, da jih bo vedno pobaral, ali so tudi sami izobesili zastavo in zmolili za domovino.

„Samostojna država, ki smo jo dobili leta 1991, je velik dar kot posledica zgodovinskih procesov in modrih odločitev v tistih osrednjih dveh letih.“ Dr. Plutu je žal, da se na veterane vojne za Slovenijo včasih gleda zaničevalno. Poudarja, da ne smemo pozabiti, koliko so tvegali.

Dr. Plut na temo zavednosti med Slovenci pogreša več pozitivnega duha. „Zavreči moramo nacionalni hobi negodovanja in nevoščljivost in začeti gledati pozitivno.“ Prav tako opozarja, da se moramo zavedati, da državo tvorimo državljani. „Država ni imaginarna, izmišljena tvorba, ampak jo sestavljamo državljani. In ima točno toliko, kolikor državljani ustvarimo. Treba je biti odgovoren državljan in prispevati toliko, kolikor sem dolžan.“ Opaža pa, da vsi samo pričakujejo, da bi od države nekaj dobili, ne pa nekaj prispevali.

Slovenija, Politika
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...