Rok MihevcRok Mihevc
Zastava Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske (foto: Wikipedia)
Zastava Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske

Cameron na turneji za nove pogoje članstva Velike Britanije v Evropski uniji

Svet | 28.05.2015, 15:41

Vlada v Veliki Britaniji je v parlamentarni postopek vložila zakonodajni predlog o izvedbi referenduma o članstvu v Evropski uniji. Prebivalci Otoka bodo tako odločali, ali naj ostanejo del povezave. Premier David Cameron je obljubil, da si bo še pred tem prizadeval na novo izpogajati pogoje članstva. Zato je že začel srečanja z voditelji vseh ostalih držav osemindvajseterice.

Zakonodajni predlog, ki je šel v parlamentarni postopek, je napovedala kraljica Elizabeta II. v včerajšnjem nagovoru poslancem. "Moja vlada bo znova zagnala pogajanja o odnosih med Veliko Britanijo in Evropsko unijo ter si prizadevala za reformo Evropske unije v korist vseh njenih članic. Skupaj s tem bo vložila zakonodajo za izvedbo referenduma o članstvu v Evropski uniji pred koncem leta 2017," je dejala. Zunanji minister Philip Hammond ne izključuje možnosti, da bi referendum izpeljali že prihodnje leto, a je po njegovih besedah pomembneje to storiti pravilno kot hitro.

Cameron, ki danes začenja pogovore z nizozemskim premierjem in francoskim predsednikom, jutri pa jih nadaljuje s poljsko premierko in nemško kanclerko, medtem pričakuje, da mu bo uspelo zagotoviti zajeten paket reform Evropske unije, ki bi med drugim vključeval upravičenost priseljencev iz ostalih držav povezave do socialnih prejemkov, številni v vrstah njegove konservativne stranke terjajo tudi vrnitev določenih pooblastil iz Bruslja v London. "Če se naši partnerji ne bodo strinjali z nami, ne bodo sodelovali z nami za dosego tega paketa reform, potem ne izključujemo ničesar," je na vprašanje, če bo vlada zagovarjala obstanek države v povezavi, tudi če ji ne bo uspelo zagotoviti najpomembnejših reform, odgovoril Hammond. Želi, da bi pogajanja potekala tako hitro, kot bo mogoče, a časovnica je po njegovih besedah odvisna od mehanizma, ki bo vzpostavljen za pogajanja.

Svet, Evropska Unija
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...