Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Dobrote slovenskih kmetij (foto: ARO)
Dobrote slovenskih kmetij

Odprta razstava Dobrote slovenskih kmetij 2015

Kmetijstvo | 21.05.2015, 13:47

Na Ptuju so dopoldne slovesno odprli letošnjo 26. razstavo Dobrote slovenskih kmetij, na kateri so predstavljeni izdelki, ki so bili v strogem ocenjevanju nagrajeni z odličji ali po treh zaporednih zlatih priznanjih prejeli znak kakovosti. Tudi letošnjo razstavo spremlja bogato strokovno in družabno dogajanje, vrhunec pa bo dosegla s sobotnimi in nedeljskimi podelitvami priznanj za kakovost.

V osrednjem reflektoriju Minoritskega samostana na Ptuju, na križnih hodnikih in v sosednjih prostorih je tako tudi letos mogoče videti najboljše, kar premorejo slovenske kmetije iz domovine, pa tudi iz zamejstva, avstrijske Koroške in letos prvič tudi s Hrvaške. Posebnost letošnje razstave je predstavitev vseh zaščitenih izdelkov s kmetij, ki so v drugem nadstropju predstavljeni po pokrajinah, iz katerih izhajajo.

V ocenjevanje so letos kmetje dali skoraj 1200 izdelkov, med katerimi prednjačijo dobrote iz mleka, ocenjavali pa so tudi kise, suho sadje, sokove in nektarje, mesne izdelke, vina, olja, žganja, krušne izdelke, marmelade, sadjevce, konzervirano zelenjavo in kompote.

Na 26. razstavi Dobrote slovenskih kmetij posebno pozornost namenjajo Primorski, z izdelki, poslanimi v ocenjevanje pa so zastopane vse slovenske regije. Prednjačita Savinjska s Koroško in Podravska regija, katerih kmetje so v ocenjevanje poslali okrog 250 dobrot.

Na Ptuju sta prva dva dneva razstave sicer zaznamovana z predstavitvijo in delavnicami domače obrti, v vinoteki Zlati grozd se danes do 18.00 odvija Dan Haloz, v Narodnem domu pa pravkar poteka okrogla miza z naslovom "Dopolnilne dejavnosti na kmetijah - priložnosti ali ovire?" ki je namenjena kritičnemu pogledu na spreminjajočo se zakonodajo na tem področju. Več o povedanem boste slišali v eni od prihodnjih nedeljskih kmetijskih oddaj!

Kmetijstvo
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...