Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Petra StoparPetra Stopar

Avstrijska Karitas s stražami opozorila na problem beguncev

Svet | 21.04.2015, 10:28 Marjana Debevec

Ob doslej najhujši tragediji migrantov v Sredozemskem morju se je Avstrijska Karitas sinoči žrtev spomnila z opozorilno stražo v vseh zveznih deželah. Ob molitvi za žrtve so želeli opozoriti tudi na solidarnost.

Evropa je po doslej najhujši tragediji migrantov v Sredozemskem pretresena. Vrstijo se pozivi Evropski uniji k odločnemu ukrepanju. Avstrijska Karitas se je žrtev spomnila s sinočnjo opozorilno stražo na Dunaju in v zveznih deželah. V Celovcu je stražo na Starem trgu vodil ravnatelj koroške Caritas Jože Marketz. „Papež je opozoril, da se moramo najprej zavedati, kaj se tu v Sredozemskem morju dogaja vsak dan; da ne smemo več zakrivati naših oči pred to strašno resničnostjo.

Udeleženci sinočnjih straž so se zbrali ob molitvi za utopljene žrtve, hkrati pa so tudi opozorili na solidarnost in ključno pomoč, da se takšne tragedije ne bi ponavljale. „Se mi zdi, da se moramo zavedati, da en delček, ali morda tudi večji del krivde, da se to vse to dogaja, leži tudi pri nas – pri tistih v Evropi, ki nam gre zelo dobro. Zaradi tega se hočemo tega malo bolj zavedati.“

Na stotisoče migrantov se je v zadnjih letih podalo na nevarno pot preko morja proti Evropi, večinoma v obupnem begu pred revščino in nasiljem v Afriki in na Bližnjem vzhodu. Marketz je opozoril na brezbrižnost do teh ljudi, ki jih obravnavamo drugače, kot pa če bi bile žrtve Evropejci. „Vsak človek je človek in vsak ima zagotovljene človekove pravice ter enako dostojanstvo, ne glede na to, ali pride iz Afrike, Iraka, Sirije, ali iz Nemčije ali Španije. Se mi zdi, da smo vsi enaki in zato je potrebno, da se tega znova zavemo“, je povedal za avstrijsko ORF.

Italija je v preteklosti že večkrat opozorila, da je velik naval beguncev preveliko breme za eno samo državo. Na evropski ravni je pozvala države k pomoči, vendar večjih premikov doslej ni bilo.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež, Evropska Unija
Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...