Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Petra StoparPetra Stopar

Državni zbor čaka razprava o Vebru

Politika | 07.04.2015, 07:00 Petra Stopar

Državni zbor po praznikih čaka seja, na kateri bo razpravljal o predlogu predsednika vlade Mira Cerarja za razrešitev obrambnega ministra Janka Vebra.

Cerar je presodil, da Veber zaradi objektivne odgovornosti za nezakonito, nepravilno in nepregledno delovanje Obveščevalno-varnostne službe, ki je po ministrovem naročilu pripravila analizo posledic prodaje Telekoma Slovenije, ne more biti več minister za obrambo. Pozval ga je k odstopu, a Veber tega ne namerava storiti, zato je parlamentu predlagal njegovo razrešitev.

Veber lahko postane šesti minister, ki bi ga razrešil državni zbor. Doslej se je to na predlog predsednika vlade zgodilo Janezu Janši, Dimitriju Ruplu in Janezu Drobniču, medtem ko sta Zoran Thaler in Mirko Bandelj morala oditi po uspešni interpelaciji.

Minister se na poziv predsednika vlade k odstopu doslej ni odzval, v čemer ga je podprla tudi njegova SD. Predsednik stranke Dejan Židan je po četrtkovi seji predsedstva povedal, da Vebra podpirajo tudi v tem, da v Državnem zboru zagovarja svoje stališče. Kaj se bo dejansko dogajalo, pa je vprašanje.

Prvak tretje koalicijske partnerice Desus Karl Erjavec pričakuje, da bo Veber na seji odstopil in koalicija bo šla naprej, skupaj z SD. Ta namreč po njegovem mnenju ne more iti v opozicijo, „ker je tam ne bi bilo več“.

Kot je znano, se je svoji razrešitvi pred petimi leti kot okoljski minister upiral tudi Erjavec. Tedanji premier Borut Pahor je s predlogom o njegovi razrešitvi sledil pozivu računskega sodišča, ki je ugotovilo, da so učinki ukrepov ministrstva na področju ravnanja z zbranimi komunalnimi odpadki nezadostni. Erjavec je nato po več urah vroče razprave, na kateri so poslanke in poslanci govorili o njegovi razrešitvi, presenetil z odstopom.

Politika
Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...