Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
avdienca (foto: Radio Vatikan)
avdienca

VIDEO: Papež sestavil molitev za sinodo o družini

Cerkev po svetu | 25.03.2015, 11:29 Marta Jerebič

Današnjemu prazniku in družini je splošno avdienco posvetil tudi papež Frančišek. Pripravil je posebno molitev za družino, ki naj nas spremlja vse do oktobrske sinode o družini.

Splošna avdienca je bila tokrat posebna: neke vrste postanek v molitvi. Najprej so skupaj zmolili Zdravo Marijo, ki v prvih vrsticah povzame besede, ki jih je nadangel Gabrijel namenil Mariji. Papež je nato spomnil, da na današnji dan v številnih državah obeležujejo tudi dan za življenje. Janez Pavel II. je pred 20-imi leti podpisal okrožnico z naslovom Evangelij življenja, v kateri je osrednje mesto namenil družini, saj je srce človeškega življenja.

Papež Frančišek pa je tu poudaril vez med Cerkvijo in družino, ki je sveta in nedotakljiva. »Cerkev, kot mati, nikoli ne zapusti družine, tudi ko je ta ponižana, ranjena, in spremenjena na različne načine. Ne zapusti je tudi takrat, ko pade v greh ali se oddalji od Cerkve: vedno bo naredila vse, da bo poskušala zanjo skrbeti in jo zdraviti ter jo vabila k spreobrnjenju in spravi z Gospodom

Zato je po papeževih besedah jasno, da Cerkev za to poslanstvo potrebuje ogromno molitve, ki bo polna ljubezni do družine in življenja. Molitve, ki se zna veseliti s tistim, ki je vesel, in trpeti s tistim, ki trpi. V ta namen je papež s svojimi sodelavci sestavil molitev za prihodnjo sinodo o družini. Izrazil je željo, da bi jo poživljalo usmiljenje Dobrega pastirja za svojo čredo, zlasti za osebe in družine, ki so iz različnih razlogov utrujene in izčrpane.

»Sveta Nazareška družina,

napravi tudi naše družine

za kraje občestva in prostore molitve,

pristne šole Evangelija

in majhne domače Cerkve.

 

Sveta Nazareška družina,

naj se v naših družinah nikoli več ne izkusi

nasilja, zaprtosti in razdeljenosti.

Kdor je bil ranjen ali pohujšan,

naj kmalu spozna tolažbo in ozdravljenje,«

se med drugim še glasi molitev za sinodo o družini.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...