Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Petra StoparPetra Stopar

Komisija Pravičnost in mir obsoja napad na Charlie Hebdo, a svari pred zlorabo svobode govora

Svet | 21.01.2015, 10:57 Petra Stopar

Komisija Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci se je odzvala na teroristični napad na francoski satirični tednik Charlie Hebdo, ki je sprožil proteste za svobodo govora v Franciji in po Evropi. Napad na časopis in na številne ljudi, ki so bili žrtve nerazumljivega nasilja, komisija odločno obsoja, a hkrati svari pred zlorabo svobode govora.

Odzivi, ki so sledili napadu na uredništvo satiričnega tednika, čigar 17 zaposlenih je zaradi spornih karikatur muslimanskega preroka podleglo strelom dveh islamskih skrajnežev, so v središče razprav postavili pravico do svobode izražanja in položaj muslimanov v Evropi.

V Komisiji Pravičnost in mir zato odločno pozivajo vse ljudi k miru in spoštljivemu dialogu med različnimi verskimi in svetovnonazorskimi skupnostmi. Prav tako odločno nasprotujejo vsaki obliki verbalnega in simbolnega poniževanja, žaljenja in sramotenja, ki se v nekaterih medijih pogostokrat skriva za domnevno svobodo izražanja in satiro.

»Takšne zlorabe svobode govora je vedno mogoče vključiti med tiste skrajne ideologije, ki so v popolnem nasprotju s človekovimi pravicami in demokracijo. Politika, mediji, verske skupnosti in vsi ljudje imamo dolžnost storiti vse, kar je mogoče, da se nobenega človeka in družbene skupine ne žali in ponižuje zaradi idejnega, narodnega ali pa verskega prepričanja. Ali, kot je dejal papež Frančišek na poti na Filipine: Nihče ne sme žaliti in se norčevati iz vere drugega. Tako kot nihče nima pravice ubijati v imenu Boga,« so zapisali v sporočilu za javnost.

Člani komisije pozivajo državne ustanove, medije in druge pristojne v Sloveniji, da zaščitijo pravico do spoštljive svobode izražanja, ki bo temeljila na spoštovanju človekovih pravic ter kulturnih in verskih prepričanj vsakega državljana oz. skupnosti. Samo tako bomo lahko kot družba živeli v miru in medsebojnem spoštovanju, je v imenu komisije dejal njen predsednik Tadej Strehovec.

Svet, Komentarji, Škofovska konferenca, Politika, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež, Evropska Unija
Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...