Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
dr. Rosvita Pesek (foto: ARO)
dr. Rosvita Pesek

Rosvita Pesek: Odločitev 23. decembra 1990 je bila prava!

Slovenija | 26.12.2014, 17:30

Televizijska voditeljica in zgodovinarka Rosvita Pesek je osamosvajanje Slovenije spremljala od blizu kot novinarka. Preučevanju tega procesa je posvetila tudi svojo znanstveno pot. Da je bil res mogočen, vidi šele zdaj. Prepričana je, da smo si državo zaslužili, saj smo si jo zelo želeli. A pozneje bi morali zanjo storiti več.

Peskova je prepričana, da smo ob koncu 80. in v začetku 90. let prejšnjega stoletja živeli zgodovinsko tako pomemben čas, da si še dolgo ne bomo oddahnili od njega. "Če je kateri narod takrat bil nabit z zgodovino, smo to bili mi." Šele zdaj, ko na takratne dogodke gledamo z določene razdalje, se nam po njenih besedah porajajo številna vprašanja, na primer kakšni so naši cilji, kaj želimo v zunanji politiki, kakšno državo bi radi imeli. "Pravzaprav šele zdaj vidimo, kako se je ta prostor izpraznil, kako zdaj ni nič in kako mogočno je bilo tisto nekoč."

Peskova opaža, da veličine snovanja nacionalne države širša javnost ne zaznava najbolje. Najbolj izgubljene se ji zdijo generacije, ki so danes stare od 20 do 25 let. "Te mogočnosti, te usodnosti tega zgodovinskega obdobja še nismo ustrezno vkovali v učne procese, tako da je današnja mladina v veliki meri odvisna od pripovedi svojih staršev in tega, kaj ji znajo povedati o usodnosti teh dogodkov." Tudi z odsotnostjo teh tem v izobraževalnem sistemu je po njenem povezan precej razširjen pojav jugonostalgije. Kot je dodala, bomo morali to popraviti in mlade naučiti drugače gledati na domovino.

Peskova ugotavlja, da imamo danes težave z domoljubjem kot vrednoto. Zapisati bi ga morali bistveno višje. "Ne obsojam ljudim, ki gredo danes s trebuhom za kruhom iskat boljše možnosti za svoje življenje. Mi je pa hudo, ne zdi se mi prav, da na tem najlepšem koščku sveta ne najdemo priložnosti in možnosti za vsakogar." Verjame, da imamo Slovenci iskreno radi svojo domovino, a imamo težavo s tem, kako ji to na najbolj pravi način pokazati.

Peskova ne dvomi, da je bila odločitev na plebiscitu 23. decembra 1990 prava. Sama bi jo ponovila, upa, da bi to storili tudi vsi ostali državljani.

Slovenija, Politika
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...