Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Tanja DominkoTanja Dominko
Rok Grdiša (foto: ARO)
Rok Grdiša | (foto: ARO)

Kako lahko z minimalnimi posegi naredimo starostniku prijaznejše stanovanje

| 02.11.2014, 21:55 Damijana Medved

V oktobrski oddaji Modrost v očeh smo pozornost namenili prilagoditvi doma, ki starejšim omogoča bolj varno in udobnejše bivanje doma. Naš gost je bil arhitekt Rok Grdiša, avtor priročnika, ki s svojimi nasveti sodeluje tudi z Zvezo društev upokojencev Slovenije.

Preden sva se s sogovornikom lotila čisto konkretnih posegov, ki jih je smiselno v stanovanju starejšega narediti, sva temo postavila v širši okvir; kako je z razvojem različnih možnostih bivanja v Sloveniji in zakaj pri nas tako težko sledimo novejšim smernicam pri bivanju starejših.

Več razlogov nas nagovarja k prilagoditvi doma, ko ostarimo; na prvem mestu je varnost in manjša možnost poškodb, pomembno je tudi udobje in praktičnost prilagoditve. Vse skupaj pa ima kot rezultat tudi večjo samostojnost in nenazadnje daljše bivanje v domačem okolju, kar zagotovo ni zanemarljiv razlog za to, da si malce bolj podrobno informiramo, na kakšen način si lahko življenje olajšamo.

Preden se ustrašimo visokih stroškov, ki naj bi s prenovo stanovanja prišli, je potrebno dodati, da največkrat ni potrebno velikih gradbenih posegov za pomembne spremembe, ki jih s tem dosežemo. Z minimalnimi sredstvi tako lahko dosežemo bistvene spremembe.

Glede na to, da je kopalnica prostor, kjer se zgodi največ nesreč, velja začeti pri njej. Držalo, ki nam pomaga pri vstajanju na stranišče in držalo, ki ga pritrdimo ob kopalno kad lahko bistveno olajša vstop in izstop iz kadi. Če je kopalnica majhna, velja tudi razmisliti, da pralni stroj prestavimo iz kopalnice v nek drug prostor, na njegovo mesto pa postavimo stol, ki nam lahko zelo olajša umivanje, poleg tega je stol pri roki, če se nam v kopalnici morda zavrti.

V oddaji sva se tako sprehodila po stanovanju in Rok Grdiša je nizal predloge prilagoditve. Za konec velja poudariti, da je smiselno pravočasno poskrbeti za prilagoditev; npr., ko otroci odidejo od doma ali ob upokojitvi. Na vsako spremembo se moramo namreč navaditi in zagotovo se bomo nanjo bistveno lažje navadili takrat, ko smo še pri močeh in ne npr. po okrevanju v bolnišnici. Če pa ste pred začetkom gradnje in četudi je starost še daleč, zagotovo velja razmisliti o gradnji doma brez ovir, ker navsezadnje ni razloga, da bi gradili dom z ovirami.

Več pa v oddaji, zato lepo povabljeni k poslušanju.

Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...