Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Papež: Začetek poti k edinosti je notranje spreobrnjenje

| 30.10.2014, 20:24

Papež Frančišek je sprejel v avdienco delegacijo mednarodne konference starokatoliških škofov Utrechtske unije. V govoru je poudaril pomembno vlogo ekumenskega dialoga, zavzemanje za spravo in mir ter notranje spreobrnjenje, ki je začetek poti k edinosti.

Sveti oče je spomnil na 50. obletnico odobritve koncilskega dekreta o ekumenizmu Unitatis redintegratio, ki je zaznamoval začetek novega obdobja za ekumenske odnose in iskanje edinosti med Kristusovimi učenci. Spomnil je na pomembno vlogo, ki jo ima mednarodna komisija za dialog med Katoliško in Starokatoliško Cerkvijo pri zavzemanju za vse večjo zvestobo Gospodovi molitvi, da bi bili vsi eno. Po besedah papeža Frančiška se razveselimo vsakič, ko so storjeni novi koraki proti trdnejšemu občestvu vere in življenja, a prav tako se razžalostimo, ko se zavemo novih nesoglasij. Kot je dodal sveti oče, je treba vztrajati v osnovnem dialogu ter nadaljevati skupno hojo, skupno molitev in skupno delo v globljem duhu spreobrnjenja k vsemu tistemu, kar Kristus želi za svojo Cerkev. "V duhu vzajemnega odpuščanja in ponižnega kesanja je treba okrepiti našo željo po spravi in miru. Pot k edinosti se začne s preoblikovanjem srca, z notranjim spreobrnjenjem. To je duhovno potovanje od srečanja k prijateljstvu, od prijateljstva k bratstvu, od bratstva k občestvu."

Sveti oče meni, da v središču Evrope, ki ni prepričana v svojo lastno identiteto in poklicanost, katoličani in starokatoličani lahko sodelujejo na različnih področjih ter poskušajo odgovoriti na globoko duhovno krizo, ki je prizadela posameznike in družbo. "Obstaja žeja po Bogu. Obstaja globoka želja, da bi odkrili smisel življenja. Obstaja velika potreba po verodostojnem pričevanju o resnici in vrednotah evangelija."

Papež Frančišek je povabil k molitvi, da bodo prizadevanja za spravo vseh kristjanov v edinosti ene same in edine Kristusove Cerkve vselej podprta in vodena z Božjo milostjo.

Vir: Radio Vatikan

Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...