Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Petra StoparPetra Stopar

Škof Glavan za Radio Vatikan izrazil veselje ob sklepu izredne sinode o družini

Slovenija | 20.10.2014, 14:32

Čutilo se je, da se nekateri bojijo vsake spremembe, je ob sklepu izredne sinode o družini v pogovoru za Radio Vatikan povedal predsednik Slovenske škofovske konference, novomeški škof Andrej Glavan. Razprave na sinodi je ocenil kot dobre in konstruktivne in bodo lahko v pomoč v pripravi na redno sinodo o družini, ki bo prihodnje leto.

Po besedah škofa Glavana so bili nekateri občutljivi na vsako besedo, ki bi morda, zlasti glede prejemanja obhajila ločenih in znova poročenih, priprla ali pa vsaj odprla vrata za kakšno bolj daljnosežno spremembo. "Ko smo o vsem tem poročali, se je oglasil eden od sinodalnih očetov, ki je videl, kako je malo teh vsebinskih sprememb in se vprašal, zakaj smo sploh prišli na sinodo, če bomo samo potrdili staro."

Škof je dejal, da ne gre tukaj za vprašanje verskega nauka ali odnosa do zakramentov in zakramentalne prakse ampak za pastoralne prakse: "Če nismo pripravljeni odgovoriti na vse te spremembe, ki so se od zadnje sinode o družini zgodile, potem smo tako rekoč, tako je dejal on, zastonj prišli na to sinodo."

Sinodalni oče Glavan je dejal, da so v soboto glasovali o vseh točkah sklepnega dokumenta posebej, večina je bila potrjena z dvotretjinsko podporo, le tri točke zahtevanih glasov niso dobile. To so priporočila v zvezi z razvezanimi in znova poročenimi pari in vprašanjem, ali lahko takšni še naprej prejemajo sv. obhajilo, ter vprašanje, kakšno pastoralno oskrbo naj prejemajo istospolni. Z nepodporo tem sklepom škofje ne zavračajo tega dela družbe, ampak samo izražajo dvom v ustreznost ubesedenja teh priporočil. Spet drugi pa sploh ne vidijo potrebe po razpravi o teh problematikah. Pater Thomas Rosica iz tiskovnega urada Svetega sedeža je povedal: "Zavedati se moramo, da to ni diktatorski dokument. Papež je prosil, naj bo ta dokument dostopen ljudem zato, da bi pokazal, v kakšni meri je bilo doseženo soglasje o določenih temah."

V soboto izdano poročilo bo služilo kot izhodiščna točka za nadaljnje razprave v drugem delu sinode, ki bo drugo leto od 4. do 25. oktobra.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Škofovska konferenca, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...