Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

Evropski socialni dnevi tokrat v Španiji

Svet | 19.09.2014, 17:01 Marjana Debevec

V Španiji so se v četrtek začeli evropski katoliški socialni dnevi. Namen tridnevnega srečanja bo ponuditi priložnost, da bi bolje razumeli razmerje med katoliško vero in prihodnostjo Evrope. Na njem sodeluje 150 delegatov škofovskih konferenc in cerkvenih organizacij z vse Evrope, ki bodo spregovorili o poslanstvu cerkve v sodobni družbi.

Tako v Komisiji škofovskih konferenc kot v Svetu evropskih škofovskih konferenc si želijo, da bi sadovi katoliškega dne kristjanom pomagali, da bi se bolj zavedali vrednot, na katerih je zgrajena poštena in zdrava družba, ter si prizadevali, da bi izdelali krščanski pogled na boljši svet.

Udeležencem srečanja je svoje sporočilo poslal tudi papež Frančišek. V njem je spomnil, da je eden velikih izzivov za Cerkev v Evropi prav iskanje učinkovitih načinov, kako bi luč evangelija postala bolj povezana z nujnimi vprašanji, s katerimi se celina sooča. Zato je udeležence spodbudil, naj poglobijo svoje prizadevanje za svetost, saj bodo tako na različnih področjih družbe ponudili bolj dosledno in veselo pričevanje. To naj bi namreč vest ljudi prebudilo za resničnost, da morajo biti posvetne dobrine in družbeni red v službi človeka in njegove dokončne uresničitve v Bogu. Sveti oče je opozoril tudi na problem revščine in težave, s katerimi se soočajo migranti, ki prihajajo v Evropo. Cerkev, ki je pozorna na materialne potrebe trpečih, pravi papež Frančišek, se bo naučila tudi bolj prepričljivo oznanjati resnico in zveličanje tistim, ki so žejni in lačni večnega življenja.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež, Evropska Unija
Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...